03.06.2018

Zakaj pa meni ni tega še nihče povedal?

Zakaj pa meni tega ni še nihče povedal? je stavek, ki ga pogosto slišim od slovenskih menedžerjev, ko se pogovarjamo o prednostih reševanja sporov v alternativnih postopkih. Nemalokrat podoben komentar uide tudi pravnikom. Pričujoči članek je bil objavljen v reviji Svet kapitala. Foto Jože Suhadolnik, Delo

26.04.2013

Majhne spremembe, ki povrnejo upanje

Glava težava avtizma je nezmožnost socializacije, pri kateri avtisti ne vidijo smisla v navezovanju stikov z drugimi ljudmi. Zaprejo se v svoj majhen oklep, v katerem so povsem varni.  Dolga leta sem bila prepričana, da avtizem ni ozdravljiv, saj v Sloveniji ni posebnih vrtcev za otroke z avtizmom, ki bi jim nudili individualni pristop, prav tako pa starši avtističnih otrok prepogosto slišijo vrsto pesimističnih napovedi povezanih z diagnozo avtizma.

11.03.2013

We will talk because we can

Naslov mojega tokratnega zapisa, ki bi ga lahko prevedli kot ”Govorili bomo zato, ker lahko”, je bilo glavno sporočilo, ki nam ga je posredoval Thierry Garby, mednarodno priznani mediator in predavatelj, na dvodnevni šoli učinkovitih pogajanj, ki smo jo že drugič organizirali v Evropskem centru za reševanje sporov.

28.11.2012

Gorenakove buške – ko želje postanejo resničnost

Ob študentskih demonstracijah spomladi leta 2010, ki so se sprevrgle v izgrede in vandalizem, v katerih je bilo močno poškodovano poslopje Državnega zbora, ni bil ranjen noben udeleženec protesta. Tudi takrat je izgrede izzvala manjša skupina posameznikov, tudi takrat je zgradbo varovala policija in tudi takrat so po zraku letele granitne kocke.

19.11.2012

Smo kot družba sploh sposobni imeti lastno demokracijo in voditi lastno politiko?

Z grafološkim preverjanjem verodostojnosti poslanskega podpisa je slovenska politika verjetno dosegla enega izmed svojih neslavnih vrhuncev.

01.10.2012

Pred desetletjem perspektivna in svetla, danes pa temačna in izgubljena Slovenija?

V življenju je najpomembneje, da razmišljamo o prihodnosti, včasih pa se je kljub temu zanimivo ozreti tudi v preteklost. Nekatere zadeve se namreč iz časovne oddaljenosti kažejo drugačne, kakor so bile videti na prvi pogled, zgodovine posameznikov, še posebej akterjev javnih dogodkov, sosledja dogajanj in posameznih ravnanj pa v daljši časovni perspektivi nemalokrat postanejo sila zanimiva.

20.08.2012

K strpnosti danes pozivajo tisti, ki so še nedavno jahali na taistem sovražnem govoru

Grožnje vsakemu državljanu bi policija vselej morala vzeti resno. In verjamem, da tudi jih. Sama sem med svojim vodenjem ministrstva za notranje zadeve policijo opozarjala na odkrivanje in preganjanje vsakršnega nasilja v družbi, še posebej pa sem izpostavljala tudi, da moramo biti pozorni tako na fizično nasilje, kot tudi na sovražni govor, nestrpnost in ksenofobijo.

08.08.2012

Odstop šefa policije v času, ko policija odlično dela, upravičeno vzbuja dvome

Janko Goršek se bo zapisal v zgodovino kot generalni direktor policije, ki je naredil odločen korak v smeri večje odprtosti policije in drugačnega razumevanja njene vloge in dela.

03.07.2012

Račun za odškodnine izbrisanim naj plačajo tisti, ki so izbris povzročili

Vladajoča koalicija v dneh po razsodbi Evropskega sodišča za človekove pravice bolj ali manj (ne) spretno manevrira okoli vprašanja izbrisanih. Večina njenih predstavnikov v svojih izjavah izkazuje predvsem svoje neznanje o izbrisu in konkretni sodbi, tisti, ki o tem nekaj vedo in sedijo v vladi, pa prst krivde obračajo nazaj.

31.05.2012

Politika ciničnih nasmehov

V zadnjih mesecih posebno mesto v naši visoki politiki dobiva cinizem. V prvi vrsti se ga poslužuje predsednik vlade. Ne samo, da s cinično govorico rad pokaže svoj odnos do političnih nasprotnikov in sindikatov, cinizem je izpilil do skrajnosti tudi pri svojem odnosu do (ne)spoštovanja pravne države. Na obravnave v procesu, v katerem je obtožen, ne hodi, ker je službeno zadržan ali na dopustu. Mogoče je za obrambo to prava taktika, prav gotovo pa ni pravo sporočilo za ljudi. Zakaj bi tudi ostali državljani sodišča sploh še jemali resno, če jih niti vrhovni šef ne?

15.05.2012

So danes tudi človekove pravice zgolj še en strošek, kjer je potrebno varčevati?

Ob 20. letnici izbrisa sem dejala, da upam, da bo nova vlada zmogla dovolj modrosti, da bo pri reševanju problema izbrisanih nadaljevala tam, kjer smo mi končali, in da se bo tej temi posvetila z vso potrebno občutljivostjo za stiske ljudi, ki jih je povzročila naša mlada država.

16.04.2012

Danes tako, jutri drugače

Obračanje po vetru, hipna menjava stališč in očitna amnezija postajajo del slovenske politične vsakdanjosti. Kako si drugače razlagati dejstvo, da ni minilo še niti leto dni, pa so očitno vsi glavni akterji že pozabili, s kakšnimi argumenti so spodbujali referendume, s katerimi so enega za drugim rušili zakone in reforme, ki jih je sprejemala takratna vlada.

05.04.2012

Vinko Gorenak in Igor Bavčar lahko, Katarina Kresal in Zoran Janković pa ne

Ko pomislim na obdobje, ko sem vodila ministrstvo za notranje zadeve, ne morem mimo tega, da so takratni opozicijski poslanci in mediji izdaten del svojega prostora in časa namenjali obrobnim pojavom, povezanim z mano.

22.03.2012

Kaj je greh in kaj to ni?

Kljub temu, da so predstavniki Rimskokatoliške cerkve tudi v medijih javno zatrjevali, da Cerkev ne bo aktivna v referendumski kampanji, temu vendarle ni tako.

20.03.2012

Je na delu avtocenzura?

Zadnje dneve v medijih berem o homoseksualnih lobijih, ki da pod pretvezo demokracije dopuščajo in uzakonjajo najbolj gnile stvari življenja, pa izjave o tem, da družinski zakonik vodi v propad in izumiranje družbe in človeštva. Ni dvoma – gre za težke besede, zapisane in izrečene v resnih medijih.

26.02.2012

Se bomo v imenu nekaj privarčevanih evrov odrekli tistim, katerih poslanstvo je opozarjanje na neenakost v naši družbi?

V času predvolilne kampanje je bilo tako med političnimi strankami kot volivci zaznati nekakšen konsenz, da za racionalnejše, hitrejše in cenejše delovanje državne uprave, slovenska država potrebuje manj ministrstev.

21.02.2012

Izražanje mnenja je dovoljeno, mar ne?

Po tem, ko sem bila v nedeljo gostja oddaje »Ugani, kdo pride na večerjo«, se je ponovno vsul plaz najrazličnejših ugibanj v zvezi s tem, da naj bi kandidirala za županjo Ljubljane. Še enkrat zato vsem skupaj in vsakomur posebej odgovarjam: ne, za županjo Ljubljane ne bom kandidirala.

28.01.2012

Novo pojmovanje kulture: manj alternativnih koncertov in več ljubiteljske kulture

Ukinitev ministrstva za kulturo je nespametna poteza prihajajoče koalicije. Argument, da se s pripojitvijo drugemu ministrstvu finančna sredstva, namenjena kulturi, ne bi zmanjšala, ne vzdrži.

22.01.2012

Dr. Slavku Ziherlu v spomin

Ko sem v soboto izvedela, da nas je Slavko za vedno zapustil, se je moj svet za trenutek ustavil. Odšel je nekdo, ki mi je bil blizu. Še v petek, ko sva nazadnje govorila, je bil poln optimizma in načrtov za prihodnost, naslednji dan pa je odšel tako tiho, kakor da ne bi želel nikogar preveč vznemirjati.

27.12.2011

Ustavno sodišče je z današnjo odločitvijo o Družinskem zakoniku odprlo vrata valu nestrpnosti do drugačnih

"Hkrati s svobodo smo dobili tudi odgovornost, da bomo vzpostavili pravno državo kot tisti okvir svobode, ki zagotavlja enakopravnost in človekove pravice vsem,"

12.12.2011

Kdor ločuje med "starimi" in "novimi" državljani, ne priznava instituta državljanstva nikomur

Zapis na spletni strani SDS "Jankovića sta dvignila umetno ustvarjen strah in slovenska radodarnost z državljanstvi" je v bistvu žalostna prispodoba dela slovenske politične realnosti.

10.12.2011

Bo prihodnji teden prinesel enega najpomembnejših mejnikov na področju spoštovanja človekovih pravic v slovenski družbi?

V četrtek je bila v Cankarjevem domu otvoritev razstave World Press Photo, ki vsako leto prinaša izbor najboljših fotoreporterskih fotografij, nastalih v minulem letu.

02.11.2011

Kako sem doživela in preživela vse napade name?

V politiko sem vstopila pred dobrimi štirimi leti, v tem času pa sem doživela toliko dobrih in toliko slabih stvari, kakor da bi se s politiko ukvarjala celo večnost. Vas zanima moja izkušnja? Vas zanima, kakšen je občutek, ko preživljaš pravi medijski in politični masaker?

25.10.2011

Enakopravnost priložnosti je za liberalce trajen izziv

Ženska se ne rodi:to šele postane. Ne zgodi se pogosto, da bi v enem samem strnjenem stavku milijoni bralcev po vsem svetu na mah prepoznali zahtevno sporočilo obsežnega književnega dela, kar se je zgodilo s tem stavkom iz leta 1949 izšle knjige Drugi spol znamenite francoske filozofinje Simone de Beauvoir.

19.10.2011

O čem je govoril Janez Janša, ko je govoril o privarčevani milijardi evrov?

Janez Janša je v času, ko je bil predsednik vlade, pa tudi po tem, izjavljal, da je bila njegova ministrska ekipa odlična. V času njegovega vladanja ga število ministrstev in ministrov ni motilo, (pre)zadovoljen je bil s plačno reformo v javnem sektorju, za pokojninsko reformo ni čutil nikakršne potrebe, ob predaji mandata je zatrjeval, da se v državi cedita le med in mleko …

13.10.2011

Liberalizem, ki je prinesel konec totalitarnih idej, naj bi se zdaj umaknil in dal prostor tem istim totalitarnim idejam? Ne, hvala!

Liberalizem se v svojem najbolj čistem bistvu osredotoča na pomen svobode in enakopravnosti v najširšem pomenu besede. Svoboda posameznika je za nas, liberalke in liberalce, najvišja vrednota.

06.10.2011

Naša dolžnost je, da ustvarimo pogoje za razvoj otrok v odprte, tolerantne in svobodne posameznike

Ta teden je Teden otroka. Aktivnosti letošnjega tedna so posvečene 50. obletnici Bralne značke. Kdo se je ne spomni?

04.10.2011

Naš cilj je enostavna država

V teh dneh se vlada in sindikati pogajajo o interventnem zakonu, s katerim bi podaljšali zamrznitev plač v javnem sektorju ter pokojnin in socialnih transferjev še za eno leto.

27.09.2011

O razumu danes govorijo tisti, ki v družbi širijo najbolj nerazumne vzorce sovraštva

Mineva natanko teden dni od izglasovanja nezaupnice vladi Boruta Pahorja.

01.08.2011

Tragedija na Norveškem nas opozarja, da je strpnost vrednota, ki mora preiti v družbeno zavest kot aksiom sobivanja

Norveška je, tako kot večina ostalih skandinavskih držav, v Sloveniji veljala za simbol urejenosti, mirnosti in varnosti.

15.07.2011

Slovenska družba potrebuje sposobnost prepoznavanja in moč sprejemanja izstopajočih posameznikov

V torek zvečer sem si v Križankah ogledala Somrak bogov, najnovejšo Pandurjevo »špansko« produkcijo, narejeno po scenaristični predlogi kultnega Viscontijevega filma iz leta 1969.

11.07.2011

Slovenija si zasluži več. Veliko več. Predvsem politične strpnosti in sodelovanja.

»Slovenija, moja dežela« je bil slogan kultne oglaševalske akcije, ki je bila namenjena promociji slovenskega turizma, zasnovana pa tako, da je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja močno vplivala na nacionalna čustva Slovencev.

01.07.2011

Ne gre zame. Ne gre za volitve. Za policiste gre.

Tisti, ki v teh dneh tako vehementno vpijejo name, da se grem predvolilno kampanjo, ker skušam policistom zagotoviti normalne pogoje za delo, naj se zavedajo, da je njihov odziv najmanj nemoralen. 

27.06.2011

Na policijo smo upravičeno lahko ponosni

27. junij je dan slovenske policije. Je dan spomina na 27. junij 1991, ko je na mejnem prehodu Holmec potekal spopad slovenskih policistov s predstavniki Jugoslovanske armade.

24.06.2011

Smo majhni, a hkrati veliki. Dosežemo lahko vse, kar želimo.

Ko je Slovenija pred dvajsetimi leti stopila na pot samostojne države, sem bila stara 18 let. Politika me je v tistem obdobju malo že zanimala.

20.06.2011

Odnos do beguncev – lakmusov test spoštovanja človekovih pravic

Organizacija združenih narodov je 20. junij pred dobrim desetletjem razglasila za svetovni dan beguncev.

17.06.2011

Družbena (ne)strpnost

Nekje sem zasledila podatek, da je Državni zbor razpravi o Družinskem zakoniku, odkar je septembra 2009 stopil v javno razpravo, skupno namenil približno 100 ur.

08.06.2011

Potrebujemo novo levosredinsko vlado

Predsednik vlade pravi, da v Sloveniji nimamo politične krize, ker vlada ni padla in se odločitve sprejemajo v parlamentu. Treba se je posvetiti socialnemu dialogu, druge večje spremembe pa niso potrebne.

26.05.2011

Za vse je kriva Katarina Kresal

Na Ministrstvu za notranje zadeve smo februarja letos po elektronski pošti prejeli dopis, kateremu je bila pripeta ponudba Raiffeisen Leasing z Dunaja. V njej je ponudnik predvideval, da bo odkupil stavbo Nacionalnega preiskovalnega urada na Dimičevi ulici v Ljubljani in jo v povratni najem ponudil Ministrstvu za notranje zadeve.

14.04.2011

Ko populistična politika neti ogenj in ustvarja pogorišče

Tako kot večina Evrope se tudi v Sloveniji še vedno soočamo s krizo, v katero smo padli strukturno povsem nepripravljeni. Kriza je razgalila šibke temelje našega gospodarstva ter z njim povezane zmožnosti socialne solidarnosti, njena magnituda pa je bila po državah sicer različna.

31.03.2011

Kaj pa, če je problem v tem, da delam?

Poslanec Vinko Gorenak je napovedal, da bodo v SDS tudi v prihodnje »zelo skrbno« spremljali delo ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za pravosodje ter da bodo »beležili vse dogodke in informacije« o najinem delu. Ne bojim se ne političnih razprav v parlamentu, ne poslanskih vprašanj o delu ministrstva za notranje zadeve. Ravno nasprotno, to vidim kot priložnost, da pokažem, kaj vse smo z ekipo naredili na ministrstvu.