08.08.2012 Avtor: Katarina Kresal

Odstop šefa policije v času, ko policija odlično dela, upravičeno vzbuja dvome

Janko Goršek se bo zapisal v zgodovino kot generalni direktor policije, ki je naredil odločen korak v smeri večje odprtosti policije in drugačnega razumevanja njene vloge in dela.

Zagotovo se od svojih predhodnikov razlikuje po tem, da je v odnosih do sodelavcev vedno korekten, manj zadržan, predvsem pa nenaklonjen strogim, avtoritarnim odnosom. Policijo je Goršek odprl javnosti, jo reorganiziral, posodobil in naredil bolj učinkovito, pravzaprav se lahko policija v obdobju njegovega vodenja pohvali z najboljšimi rezultati v zadnjih desetih letih. Policija je postala bolj prijazna, pa tudi bolj občutljiva za mehkejša področja družbe, kot so nasilje v družini, nasilje zaradi diskriminacije in podobno.

Pod Gorškovim vodstvom so bili narejeni odločilni koraki na področju pregona gospodarskega kriminala, policija pa je potrkala na vrata tako levih kot desnih, kar kaže na to, da je zagotavljal neodvisnost dela policije od politike in drugih vplivnih posameznikov ter skrbel, da ti pritiski niso prišli do policistov.

Sama ga od prej ne poznam. Ko sem stopila na Štefanovo 2, me je v nekaj dneh tedanji direktor policije obvestil, da odhaja v zasluženi pokoj,  zato je začasno vodenje policije prevzel Matjaž Šinkovec. Dozorela pa je tudi odločitev, da direktorjev ne bomo več izbirali na razpisih, ampak po posebnem natečajnem postopku, s katerim smo zaostrili zahteve po znanju in izkušnjah, ki jih mora izpolnjevati generalni direktor policije, pa tudi pogoje in postopek za razrešitev. Z državnim sekretarjem sva opravila veliko pogovorov. Večina morebitnih kandidatov je bila zame neznanka. Poleg bolj ali manj uspešnih CV-jev sva bila pozorna tudi na človeške lastnosti kandidata, saj sva se zavedala, da mora prvo mesto v policiji zasesti profesionalno podkovana in poštena oseba, pa tudi oseba, ki jo bodo zaposleni v policiji sprejeli in ji zaupali.

Zdi se, da ves trud s postavljanjem višjih standardov danes ni več pomemben. Zakon novi oblasti ni omogočil Gorškove zamenjave, zato so na njegovo delo vrgli senco dvoma in odšel je sam. Očitno je v dani situaciji ocenil, da svoje funkcije ne more več opravljati na primeren način. Ne glede na to pa, kdo opravlja funkcijo šefa policije, je predčasen odstop razlog za visoko stopnjo pozornosti. Odstop v razmerah, ko policija več kot odlično dela – ravno včeraj je nekaj dobrih rezultatov predstavil tudi NPU - pa je razlog za zaskrbljenost.

Notranji minister je nedavno na svojem blogu zapisal, da se v policiji v zadnjih petih mesecih, razen njegovega prihoda, ni spremenilo praktično nič. Z današnjim odstopom se v policiji očitno začenja obdobje preciznega, temeljitega in usmerjenega spreminjanja.