24.10.2020

Intervju: Ali Katarina Kresal razmišlja o vrnitvi v politiko?

S Katarino Kresal so se pogovarjali o njeni komentatorski vlogi v televizijski oddaji, vrnitvi v politiko in današnji vlogi žensk v njej, njenem pogledu na koronastanje in o tem, kako jo razvaja njen partner Miro.

 

 

12.03.2019

Komentiranje je nova izkušnja

Zame je ključno, da so v oddaji prisotne ženske, ki so vsaka na svojem področju veliko dosegle, ki znajo razmišljati s svojo glavo. Bistvo je, da smo si različne in na stvari že v izhodišču gledamo različno, saj je ravno to cilj oddaje – ljudem pokazati, da o istem vprašanju lahko različno razmišljamo in da s tem ni nič narobe. (iz pogovora za Svet 24 o oddaji Zadnja beseda)

01.08.2018

Katarina Kresal odkrito: Nimam veliko prijateljev

Intervju s Katarino Kresal. Po dolgem času. O življenju, ki se kdaj obrne na glavo, govoricah in ljubezni. Foto: Robert Balen

04.06.2018

Analiza volitev

Prispevk iz oddaje Odmevi na TVS o analizi državnozborskih volitev. Posnetek si lahko ogledate tu

03.04.2018

Arbitraže posebne vrste

Kot vemo, je arbitraža sporazumni postopek reševanja sporov, ki je posledica dogovora strank, da bodo spor reševale pred zasebnim telesom mimo sodnih dvoran. Pri tem bo končna odločitev arbitra oziroma arbitražnega senata zavezujoča za obe strani. V primerjavi s pravdo arbitražni postopek ni javen, kar je njegova velika prednost, prav tako pa je manj formalen, hitrejši in v večini primerov cenejši.

06.03.2018

Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Katarina Kresal

Alternativno reševanje sporov je pogostejše prav na drugi strani luže, kjer le en odstotek ljudi rešuje gospodarske spore na sodiščih. Tako v primeru spora povprečno prihranijo do 8000 dolarjev in 400 dni, kolikor traja reševanje težav na sodiščih. Ga. Kresal je bila kot edina Slovenka povabljena v članstvo Sredozemske mreže mediatork. Foto Jože Suhadolni, Delo Celoten članek

20.05.2017

Spor začnimo reševati, ko čustva še ne prevladajo in se še zmoremo pogovarjati

O alternativnih oblikah reševanja sporov v intervjuju za revijo Direktor. [http://siol.net/posel-danes/novice/slovenski-dolzniki-raje-gredo-na-sodisce-ker-si-s-tem-kupujejo-cas-406098]Povezava na revijo

01.03.2017

Poslovna strategija - reševanje sporov

Spori imajo na poslovanje podjetij zelo konkretne učinke, zato je njihovo reševanje pomembno poslovno vprašanje. Z vprašanjem, kako se lotiti reševanja nastalega spora, se vodstva podjetij pri nas praviloma ne ukvarjajo prav veliko. Spor ponavadi roma v pravni oddelek ali k izbranemu odvetniku in konča na sodišču, kjer čaka na rešitev nadaljnjih nekaj let. Kakšen bo na koncu rezultat, ne ve nihče. Pa je vprašanje načina reševanja sporov res izključna domena pravnikov?

10.01.2017

Mediacija prinaša spremembo v paradigmi Slovencev

Katarina Kresal in Aleš Zalar sta skupaj ustanovila Evropski center za reševanje sporov. »Za oba je to lep skupek izkušenj. Zadovoljna sva, da nam je uspelo postaviti nekaj novega, institucijo, kot je pri nas še ni bilo. Z veseljem razmišljava o tem, kako bo videti čez deset let.«

13.08.2016

Hillary Clinton, angleška kraljica in Katarina Kresal

"... Obe sta bili predmet skrajnega političnega nasilja z leve in desne, ne da bi med linčem kdorkoli stopil v njun bran..."

10.02.2016

Slovenski dolžniki raje gredo na sodišče, ker si s tem kupujejo čas

Obveznost velikih ponudnikov, kot so banke, zavarovalnice, ponudniki potrošniških posojil, spletni ponudniki ipd., je, da potrošnikom omogoči reševanje potrošniških sporov v izvensodnem postopku, pri čemer je večino stroška dolžan kriti ponudnik.

24.03.2015

Iz našega studia

Pogovor na TV Ideja o alternativnih oblikah reševanja sporov.

08.12.2014

Z mednarodne konference "Kaj nas lahko nauči Islandija?"

O stereotipih, rešitvah in spodbudah za aktivnejše delovanje žensk v politiki smo razpravljale na mednarodni konferenci "Kaj nas lahko nauči Islandija?" na Filozofski fakulteti. 

19.11.2014

Zajtrk PR' Andreji

Druženje na »Zajtrku PR' Andreji«, kot pravi Andreja Jernejčič jutranjim pogovorom o zanimivih temah, je bilo namenjeno predstavitvi alternativnega reševanja sporov.

 

15.10.2014

Sodobni odvetniki zmagujejo v pisarni in ne na sodišču

Intervju za Nedeljski dnevnik: Novost v Sloveniji: zgodnja nevtralna ocena spora, ko ti nekdanji ugledni sodniki povedo, kakšne možnosti imaš.

14.04.2014

Katarina Kresal v oddaji Dobro jutro

V oddaji Dobro jutro na TV Slovenija o prijaznejšem načinu reševanja sporov in začetku aktivnosti Evropskega pravnega inštituta. Posnetek.

V Odmevih pa o ustanovitveni konferenci Evropskega pravnega inštituta. Posnetek.

03.12.2013

O potrošniških sporih v oddaji Dobra ura

Katarina Kresal v prispevku o potrošniških sporih, ki jih vodi Evropski center za reševanje sporov, v oddaji Dobra ura na TV Slovenija 1. Povezava na prispevek

30.10.2013

Zgodnja nevtralna ocena spora

Oddaja o zgodnji nevtralni oceni spora na TV Vaš kanal, v kateri nastopata Katarina Kresal in dr. Janez Čebulj, nekdanji predsednik Ustavnega sodišča in eden izmed strokovnjakov, ki pri ECDR izvajajo tak postopek. Posnetek oddaje

18.09.2013

Alternativni postopki reševanja sporov

Katarina Kresal in Aleš Zalar v oddaji Pravi ključi na TV Vaš kanal o alternativnih postopkih reševanja sporov. Posnetek oddaje...

15.07.2013

Kako rešiti spor brez sodišča?

Kdaj poseči po alternativnih postopkih reševanja sporov. Članek v reviji Kapital 

Alternativno reševanje sporov je v svetu stalna praksa podjetij, s katerimi se ognejo dolgotrajnim, dragim in psiho-fizično izčrpajočim sodnim sporom. V ZDA na sodiščih rešujejo manj kot 2 % gospodarskih sporov. Tukaj predstavljamo, kako lahko morebitne nevšečnosti rešite drugače.

15.07.2013

Amerike verjetno ne bomo ujeli

Pogovor s Katarino Kresal, predsednico Evropskega centra za reševanje sporov 

KAPITAL: Menite, da so alternativni postopki reševanja sporov tisti, ki bodo izboljšali gospodarsko dejavnost v Sloveniji?

K. Kresal: “Raziskave so pokazale, da spori, v katere se zapletejo podjetja, le-te prizadenejo tako stroškovno kot časovno, zaradi tega pa pogosto ne dosežejo zadanih poslovnih ciljev. 

26.06.2013

Pogovor na skupnem nočnem programu radijskih postaj Slovenije

V studiu Radia Velenje je potekal pogovor s Katarino Kresal, ki so ga prenašale radijske postaje vključene v  SNOP - Skupni nočni program radijskih postaj Slovenije: radio Sora, radio Triglav, radio Kranj, radio Univox, radio Velenje, radio Celje, radio Ptuj, radio Slovenske Gorice in radio Murski val.

12.06.2013

Slovenci smo med tremi najboljšimi v Evropi

Po umiku iz politike je pravnica Katarina Kresal ustanovila center, katerega poslanstvo je reševanje sporov zunaj sodišč. Da bi zmanjšali sodne zaostanke, moramo na sodišča pripeljati le najtežje spore, je prepričana. Ostale, naj bodo to sosedski, delovni, potrošniški ali gospodarski, lahko rešujemo izven sodnih dvoran, in s tem bistveno hitreje ter ceneje.

11.03.2013

Mediacija: Kreativnejše in bolj življenjske rešitve sporov so Slovencem še nepoznane

Mediacija iz sodnega tudi v zasebni sektor

"Pri nas ljudje niso seznanjeni s tem, da sodna pot ni edina možna rešitev spora in da bo imela odločitev, ki bo dosežena v alternativnem postopku, enako moč kot sodba," poudarja Katarina Kresal.

14.07.2012

Izbrisani: Čas je za odstope

Slovenci niso še nikoli bili tako brez misli kakor sedaj, nikoli bolj omejeni kakor sedaj, nikoli bolj kratkovidni.
Kosovel

22.02.2012

Kresal: Imamo izbiro - ali bomo svetla in odprta ali pa mračna in nazadnjaška družba

Zoran Janković, Borut Pahor, Gregor Virant, Katarina Kresal, Manca Košir, Pavel Gantar in Darko Kranjc so skupaj z gibanjem Za družinski zakonik predstavili razloge, zakaj na referendumu glasovati 'za'.

19.02.2012

Ugani, kdo pride na večerjo?

Nastop v oddaji TVS Ugani, kdo pride na večerjo?

25.11.2011

Katarina Kresal: "Lista Gregorja Viranta je za vitko, LDS pa za enostavno državo. Vitko klestiš, enostavno poenostaviš."

’Kurirji’ so medijem dobavljali krvave kose mesa naravnost iz pasjih gobcev, uredniki in novinarji pa so jih le zavijali v časopisni papir in surove servirali ’zainteresirani’ publiki.

12.11.2011

Popolnoma mirna pred volitvami

V nadaljevanju soočenj prvakov strank sta poglede na aktualne izzive pred volitvami prekrižala Katarina Kresal (LDS) in Karl Erjavec (Desus). Izmenjala sta stališča o vladi, v kateri sta sodelovala, in spregovorila o tem, kaj bi bilo treba storiti, da bi Slovenija v novem 
mandatu napredovala.

22.10.2011

Kvazirevolucij ne potrebujemo

LDS je stranka, ki je verjetno najbolj zaznamovala slovenski politični prostor po osamosvojitvi. Volilci so ji relativno zmago prisodili na vseh volitvah od leta 1990 do 2004. Danes se, kot priznava njena predsednica Katarina Kresal, ki je stranko prevzela, ko je bila ta v skoraj popolnem razsulu, bori za vstop v parlament.

17.10.2011

Golobič in Kresalova: 50+ je nedosegljivih. Boj se bo bil za tretje mesto.

Golobič je vesel novih političnih igralcev, a meni, da Janković in Virant nista alternativi, ki ju potrebujemo. Kresalova pa pravi, da bo odločilno, katera stranka bo volivce pripeljala na volitve.

30.09.2011

Kaj te dni poslušajo predsedniki strank?

Siol objavlja anketo med predsedniki parlamentarnih strank, kakšno glasbo poslušajo v teh dneh.

22.09.2011

Pogledi Slovenije

O aktualnih razmerah s predsedniki strank in drugimi gosti v oddaji Pogledi Slovenije. 

21.09.2011

Odzivi na nezaupnico vladi

Katarina Kresal (LDS): "V LDS smo se zavzemali, da bi do predčasnih volitev prišli soglasno in da bi v tem vmesnem času imeli vlado, ki bi imela polna pooblastila. Časi so takšni, da to zahtevajo."

20.09.2011

LDS novega mandatarja ne bo iskala, padec zaupnice pričakovan

Ljubljana, 20. septembra (STA) - Glede na to, da sta v koaliciji ostali le še dve stranki, je bil rezultat glasovanja o zaupnici vladi Boruta Pahorja po oceni predsednice LDS Katarine Kresal pričakovan. Kresalova je zagotovila, da bo LDS še naprej igrala konstruktivno vlogo, po njenih besedah pa aktivne vloge pri iskanju novega mandatarja ne nameravajo imeti.

05.09.2011

Katarina Kresal med pomembne projekte mandata uvršča izbrisane in reorganizacijo dela policije

Novinarska konferenca nekdanje ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, na kateri je pred primopredajo poslov začasnemu ministru Aleš Zalarju predstavila triletno delo na ministrstvu.

02.09.2011

In zdaj...?

V mesecu, ki je sicer tradicionalno politično zatišen, je zaloputnila vrata svoje pisarne prva dama slovenskega notranjega ministrstva. In, vsaj tako si predstavljam, odšla na čist zrak: pokončna, dosledna in moralno skladna z odgovornostnimi načeli, ki bi morali veljati za vse na svetu, tudi za Slovence.

28.08.2011

Slovenska političarka progovara o seks skandalu, orgijama i aferama!

Katarina Kresal je doista netipična političarka, ima tek 38 godina, u politiku je ušla 2007. kao uspješna i bogata odvjetnica. Na mjestu ministrice unutarnjih poslova, sredila je problem izbrisanih, pojačala kazne za alkoholizirane vozače te omogućila istospolna partnerstva.

21.08.2011

Odgovor na objavo v Jutarnjem listu

Resnica o Katarini Kresal

16.08.2011

Izbrisani so pri Katarini Kresal našli zaščito

Človekoljubni aktivisti in pravni strokovnjaki se strinjajo, da je kot notranja ministrica Katarina Kresal naredila veliko za izbrisane.

15.08.2011

Prepričala nas je: Katarina Kresal

Političarka, ki so ji mnogi od vsega začetka stregli po političnem življenju, je preživela kar dve interpelaciji, na koncu pa se premagala sama in odstopila.

02.08.2011

Poletno branje je lahko posebno počitniško doživetje

Nekatere znane Slovenke in Slovence smo vprašali o njihovem počitniškem branju.

26.07.2011

Na otvoritvi Grossmannovega festivala

Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina, ki se letos odvija že sedmič, se je začel s svečano otvoritvijo, na kateri ni majnkalo pomembnih gostov ter kulturnih dogodkov. 

26.07.2011

Ministrica Kresalova na obisku v Ljutomeru

Poleg sedeža Upravne enote Ljutomer je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal obiskala tudi našo radijsko postajo.

14.07.2011

A oni so tudi stražili na protestih?

Ministrskim uslužbencem tisočak, policistom, ki so lovili jajca pred parlamentom, pa nič?

11.07.2011

Politiki na Twitterju

Med prvimi in bolj "pridnimi" je zagotovo predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki tvite o svojem delu dopolnjuje z informacijami o prireditvah in koncertih, ki se jih udeležuje, včasih tudi odgovarja na vprašanja sledilcev.

10.07.2011

Politiki in Twitter

Večina se je pojavila tudi na Twitterju, kjer imajo nekoliko drugačno razmerje ljudi, ki jim sledijo v primerjavi z javnomnenjskimi raziskavami. Premočno namreč vodi predsednica LDS-a Katarina Kresal.

09.07.2011

Politika online

Pohvaliti je treba Šefico (policije), ki redno odgovarja na vprašanja ljudstva in ji le tu in tam uide kakšna politična.

06.07.2011

V Odmevih o aktualnih zadevah

"Ni nam vseeno za levo sredino, zato vztrajamo," je v Odmevih zatrdila predsednica LDS-a Katarina Kresal. Dejala je, da si je koalicija zadala nekaj ciljev, ki jih želi izpeljati.

03.06.2011

SiOL: "Afere lepijo name tako z leve kot z desne" (intervju)

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je na sobotnem kongresu LDS z dvotretjinsko večino premagala svojega protikandidata Blaža Kavčiča in tako postala stara-nova predsednica LDS.

18.05.2011

Je za politika nastop na družabnih omrežjih prednost ali slabost? (intervju)

Ministrica za notranje zadeve in predsednica stranke LDS je med najbolj aktivnimi politiki na družabnih omrežjih.

15.05.2011

Il piccolo: La sexy - ministra comanda la polizia in tacchi a spillo

Od blizu je še lepša. Ne govorimo o hollywoodski divi, temveč o Katarini Kresal, 38-letni ministrici za notranje zadeve Republike Slovenije, mogoče eni izmed najlepših žensk v mednarodni politiki.

09.05.2011

GTV: Intervju z ministrico Katarino Kresal

Gorenjsko regijo so nedavno obiskali najpomembnejši predstavniki LDS-a, med njimi tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, s katero so na GTV ob tem pripravili tudi daljši pogovor.

08.05.2011

Intervju 2.0 s Katarino Kresal

Zbrali smo 10 najboljših vprašanj in jih postavili v videointervjuju.

08.03.2011

Ženske, ki so najbolj zaznamovale preteklo leto

Na predvečer praznovanja dneva žena so se številni poklonili 50 Slovenkam, po mnenju strokovne žirije najuspešnejšim v zadnjih 365 dneh. Za prvo med prvimi so razglasili dr. Renato Salecl.

19.02.2011

Večer: Ko postane Slovenija en velik kotel (intervju)

KATARINA KRESAL, ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS

21.10.2010

Obrazi: Politični obraz leta - Katarina Kresal (intervju)

Lansko leto ste notranjo ministrico za politični obraz leta izbrali vi, drage bralke in bralci. In tudi letos je zopet prišla v ožji izbor desetih finalistov. Ob njenem prihodu na politično sceno so mediji zapisali, da je NLP (nedolžna, lepa in pametna). Svojo politično pot je začela junija 2007, ko je bila na kongresu LDS-a z veliko večino glasov izvoljena za predsednico LDS-a.