11.07.2011 Avtor: Deja Crnović, Siol

Politiki na Twitterju

Med prvimi in bolj "pridnimi" je zagotovo predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki tvite o svojem delu dopolnjuje z informacijami o prireditvah in koncertih, ki se jih udeležuje, včasih tudi odgovarja na vprašanja sledilcev.

Dobro leto pred državnozborskimi volitvami sta Janez Janša in Gregor Golobič začela uporabljati Twitter. Sicer še zdaleč nista prva politika na tem spletnem omrežju, sta pa zato dvignila največ prahu.

Twitter temelji na kratkih, 140 znakov dolgih sporočilih. Komuniciranje prek Twitterja je zato lahko hitro, ažurno in učinkovito, a kot sredstvo komentiranja od avtorja zahteva jasnost, jedrnatost in tudi določeno mero premišljenosti. Prijaznost je zaželena, kljub temu pa se komunikacija med uporabniki občasno sprevrže v pavšalno obračunavanje, ki pa praviloma mine neopaženo. Zgodba je seveda povsem drugačna, ko se v komunikacijo vpletejo najpomembnejši politiki.

(Res) kratka zgodovina političnega čivkanja

Prvič smo politike na Twitterju lahko zasledili med kampanjo pred volitvami v državni zbor leta 2008. Med prvimi in bolj "pridnimi" je zagotovo predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki tvite o svojem delu dopolnjuje z informacijami o prireditvah in koncertih, ki se jih udeležuje, včasih tudi odgovarja na vprašanja sledilcev.

Zalarja znajo premagati čustva

Podobno tudi njen strankarski kolega Aleš Zalar, ki se drži bolj strokovnih tem, a ga vsake toliko časa premagajo čustva, na primer ko spremlja tekmovanje Slovenija ima talent, kjer je v prejšnji sezoni nastopal njegov sin, ali pa ko spremlja Evrovizijo, kjer je letos Slovenijo zastopalo dekle njegovega sina. Ko je na Twitterju objavil, da je čas za razpis prostega mesta generalnega državnega tožilca, so se mnogi spraševali, ali je to pravšen način komuniciranja.

Tvit veteran Žiga Turk in Zofija Mazej Kukovič, ki spravlja seno

Med precej aktivnimi politiki je tudi ljubljanski mestni svetnik SDS Žiga Turk, ki je na Twitter sceni že veteran, vsebinsko vsestranski in neutruden, saj tvita iz dveh računov (@zzturk in @zigaturk), v slovenščini in angleščini. Verjetno je tudi on zaslužen, da so se Twitterju pridružili nekateri njegovi strankarski kolegi.

Med kampanjo pred lokalnimi volitvami se je na primer twiterašem pridružila kandidatka za ljubljansko županjo Zofija Mazej Kukovič. Ta se je v spomin uporabnikov zapisala predvsem s twiti o tem, kako na tržnici kupuje zelenjavo. Pred dvema tednoma pa je zapisala: "Vrednota današnjega časa postaja 'simple life', zato je prav prijetno v poletnem jutru poprijeti tudi za grablje in spravljati seno."

Pri vsem tem je seveda treba opozoriti, da morda z izjemo Žige Turka politiki tudi na Twitterju večinoma komunicirajo s pomočjo strokovnjakov za spletno komuniciranje.

Potem pa pride Janša ...

Nepravično bi bilo trditi, da pred prihodom Janeza Janše na tej mikroblogerski platformi ni bilo političnega obračunavanja. Zbadljivke so padale ves čas, še posebej v času predvolilnih kampanj. A Janševe ostre izjave so, v kombinaciji z njegovo siceršnjo politično pojavo, Twitter vrnile med vidne medijske teme.

Janša je na Twitterju nedavno na primer komentiral intervju Boža Repeta za SiOL: "Božo Repe v pogovoru za Siol debelo laže. Kar izmislil si je mojo domnevno izjavo. In taki študentom predavajo zgodovino ...?"

Nato pa dodal:
"Repetu: Slovenija je bila pripravljena na dolgotrajno obrambo. Vsak dan spopada je postajala vojaško močnejša. 14 dni je izmišljotina."
"Kaj vse si bojo kaviar levičarji še izmislili v obrambo svojega oklevanja in kolaboracije pred 20 leti?"

A to je bilo šele ogrevanje. Obračunal je z novinarji Dnevnika: "Ko prebereš današnji Dnevnik, lahko ugotoviš, da novinarji te hiše privatno protestirajo proti politiki, ki jo sicer javno zagovarjajo."

Dela: "Berem današnje manipulacije v Delu in se sprašujem, če sem sploh bil na svoji tiskovni konferenci? Niti en stavek ni korekten, vse pomešano."
Za veliki finale z Mladino: "Repovž na Mladini nadaljuje z zlorabo otrok. Mogoče mu bo mafija za to plačala še dodatnih 200.000 €. Kultura iz Baričevićeve garaže."
In z Žurnalom24: "Enako Žurnal24. Tu rabiš povečevalno steklo, da najdeš notico. Katoliški skladi graške škofije raje podpirajo propagando Zaresa."

Golobič in dirka na dno

Približno tri tedne po Janši se je Twitterju pridružil tudi predsednik Zaresa Gregor Golobič, ki je kaj hitro prilil nekaj olja na ogenj:
"Žal ne bom sodeloval v JJ race-to-the-bottom filmu, kot te dni v zadahu septičnih jam spletnih forumov onesnažuje tudi twitter."

Žiga Turk je bil nad izjavo očitno ogorčen:
"Twitter je bil do zdaj kar civilizirano okolje. Nobenega "zadaha septičnih jam" ni bilo. Ni potrebe, da bi nam novinci o tem držali lekcije."
Golobič pa: "Očitno kot 'stari čriček' ne berete gospodarjevih 'civiliziranih izbruhov' ali pa ste zaslepljeni za nesmrtno dušo spletne septike."
Dolžen jima ni ostal niti Golobičev strankarski kolega Pavel Gantar, tudi twiteraš: "@zzturk @zaresgregor kako se že pravi, najprej pomesti pred lastnim pragom ..."

O (hokejskih) prestopih

Besedni spopadi na Twitterju resnici na ljubo ne prinašajo nobene dodane vrednosti, razen morda te, da se odvijajo brez posredovanja medijev, ki bi te politike vprašali za mnenje ali pa jih povabili na soočenje. Kar je novega, je navidezna neposrednost in stik z uporabniki, pogosto pa se politikom lahko tudi nasmejemo, kot smo se v četrtek Golobiču in Gantarju:

@ZaresGregor (Gregor Golobic): "Verjetnost, da bi Pavle Gantar prestopil med nepovezane, je identična (ne)verjetnosti, da začne navijati za hokejiste Olimpije ..."
@PGantar (Pavel Gantar): "@ZaresGregor mimogrede, navijam tudi za Olimpijo, kadar ne igra z JES."

Zagotovo bi bilo zanimivo na Twitterju spremljati še katerega politika, a predvolilna tekma se očitno že začenja in povsem verjetno je, da se bo bila tudi na spletu.

Povezava na članek: http://www.siol.net/slovenija/rubrikon/preprical_nas_je/2011/07/politiki_na_twitterju.aspx