15.08.2011 Avtor: Jože Bonča, Siol

Prepričala nas je: Katarina Kresal

Političarka, ki so ji mnogi od vsega začetka stregli po političnem življenju, je preživela kar dve interpelaciji, na koncu pa se premagala sama in odstopila.

Komentar je objavljen na strani: http://www.siol.net/slovenija/rubrikon/preprical_nas_je/2011/08/katarina_kresal.aspx

Konec ali začetek nečesa novega, se sprašujemo tisti, ki smo v preteklih dneh opazovali odhajanje ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal. Računsko sodišče je zabilo prvi žebelj v njeno ministrsko krsto, drugega zaradi elementov "korupcije" v primeru pogodbe o najemu poslovnih prostorov za potrebe NPU − slovenskega FBI-ja − pa protikorupcijska komisija, katere predsednik je ministričin nekdanji najbližji sodelavec na ministrstvu za notranje zadeve Goran Klemenčič. Predsednik države je bil po objavi ugotovitev obeh institucij in nepreklicnem odstopu ministrice kratek in jedrnat: "Poteza Kresalove je edina logična!" To se je preprosto moralo zgoditi …

Katarina Kresal je zagotovo osvežila domačo politično sceno. V slovensko politiko je zakorakala malce nepričakovano in nenadoma, ampak zelo zelo odločno, so enotni tisti, ki jo dolga leta poznajo. Šokirala je zlasti "preverjene" zimzelene strankarske mačke z desne in leve strani politične piramide, ki že leta vedrijo in oblačijo na domači politični sceni. Morda je bila ona tista prva lastovka, ki je želela "resetirati" slovenski politični prostor in ženskam dokazati, da so tudi one v politiki, kljub številnim spletkam, intrigam in nizkim udarcem, ki politiko v glavnem zaznamujejo, lahko uspešne. Kot svež obraz, prijazna, dobrohotna in konec koncev zelo dobra govornica je podirala tabuje. Poleti 2007 je prepričljivo zmagala na junijskem kongresu LDS, ki si je po njegovem velikem porazu na parlamentarnih volitvah 2004 lizal rane in iskal odgovor na vprašanje kako naprej.

Na parlamentarnih volitvah jeseni 2008 je LDS pod njeno taktirko dobil pet poslancev, stranka pa pozneje dva od najbolj državotvornih ministrstev − notranjega in pravosodnega v koalicijski vladi. Kar so mnogi tudi v koalicijskem četverčku ocenili kot veliko taktično napako aktualnega premierja Boruta Pahorja. Je Kresalova takrat morda prvič premagala Pahorja? Očitno je znala uveljaviti svojo voljo. In začela se je njena ministrska pot, priljubljenost Katarine pa se je le še dvigovala. Postala je ena od najpriljubljenejših slovenskih javnih osebnosti, da bi v letu 2009 postala celo Slovenka leta. Kar zagotovo ni bilo najbolj pogodu niti njenim koalicijskim partnerjem, tudi Pahorju in Golobiču ne, kaj šele opozicijski SDS in njenemu prvaku Janezu Janši. Preprosto je Katarina znala ugajati, znala pa je tudi z mediji, pravijo poznavalci medijskega dogajanja pri nas.

Lotevala se je velikih tem in bila ne glede na vsa pota in stranpota, ki jih je včasih morala ubrati, uspešna: dolga leta nerešeni problem izbrisanih, za kar je bil že leta 2004 prvič − res da neuspešno − interpeliran takratni notranji minister Rado Bohinc, ki ji je prinesel prvo interpelacijo, ki jo je zlahka premagala in končno tudi v veselje številnih izbrisanih pa tudi Bruslja uredila dolgoletni problem izbrisanih. Potem so se na ministrico začeli zgrinjati zelo zelo temni oblaki. Najprej afera Baričevič, ki nikoli ni bilo dokončno razgaljena, in potem še sporni najem prostorov za NPU na Dimičevi, ki sta ji prinesli še drugo interpelacijo, ki jo je lani še preživela. Seveda ne brez prask in s precej grenkim priokusom, ki je ostal v ustih mnogih. Pa vsega še ni bilo konec.

Najem prostorov NPU se je v vsej svoji dimenziji zdaj vrnil kot bumerang, čeprav je ministrica ves čas odločno trdila, "da je vse v redu". Pa očitno ni, vsaj tako je bilo razumeti ugotovitve računskega sodišča in protikorupcijske komisije. In zato se je ministrica preprosto morala posloviti od ministrskega položaja. Pa čeprav je še pretekli torek morda kolebala, saj je s svojim odstopom dokončno zamajala vladno barko kapitana Boruta. Če ne bi odstopila, bi njena načelnost izgubila še tisto kredibilnost, ki ji je ostala. Gotovo pa ima "j….", da je ta korak naredila. V domači politiki ni veliko takih … pa tudi v poslanske klopi se ne bo vrnila, kamor je bila izvoljena na parlamentarnih volitvah 2008. Vsekakor pa je to zelo trd pristanek za nekdanjo Slovenko leta. Ali se bo pobrala, pa bomo videli že na parlamentarnih volitvah. Morda že letos na predčasnih?