09.07.2011 Avtor: Jonas Žnidaršič, Dnevnik

Politika online

Pohvaliti je treba Šefico (policije), ki redno odgovarja na vprašanja ljudstva in ji le tu in tam uide kakšna politična.

Da bom poročal o guglu plus, sem obljubil, teden je naokoli. Tistega prekletega vabila še vedno nisem dobil in še vedno ne morem noter. Oziroma tudi vabilo ne pomaga, ker je tako hud naval, da tudi povabljene spuščajo noter po kapljicah. Nekateri virtualni znanci že poročajo in kažejo skrinšote ostalim, nihče ne ve, po kakšnem ključu izbirajo kandidate in kje je vrsta, če sploh je kaka. Prijavil sem se med prvimi, halo? Vsaj pred Crnijem in Ministrom moram noter, da ne bom zamudil kakšnega krega!

Slednji je zadnjič komaj preživel, ko je na tviter na sveže uletel Golobič. Ki je že v pozdrav imel kratico JJ na jeziku in je Minister potem komaj komaj stisnil zobe, da ga ni odneslo. A se je ujel na noge in zabremzal konje po dveh tvitih, ker se je zavedel tisočih parov škandala željnih oči. Za hip prepozno, ker se je pajdašu na stran postavil še kolega iz stranke (Gantar) in je vse skupaj spominjalo na dvorišče pred kakim šišenskim blokom, dva na enega in brcat v trebuh. Vzeli smo jih narazen, a je bil, čeprav kratek, ferker takoj v novicah. Še naš spletni Dnevnik je istega popoldneva ažurno poročal, mogoče se vam ljubi poiskati.

Je pa treba povedati, da če je Golobiču že na vratih tviterja ob pozdravu nekoliko nerodno spodrsnilo, se tudi zloglasni JJ zaenkrat še ni kaj bolje odrezal, čeprav ga je s prvim tvitom prehitel za dva tedna. Drugega od političnih vzklikov tudi od njega še ni bilo slišati in bosta oba v nekaj dneh doživela moj unfollow in še kakšnega, pa če ju kaj prizadene ali ne. Teden dni še potrpim! (… je zagrozil in usekal s pestjo po podlagi za miško, da je kar poskočila in prestrašila zbegano črno puščico v kot bleščečega ekrana, da je le še z enim pikslom kukala na namizje.)

Tviter je lahko odlično politično orodje, ni dvoma. Pohvaliti je treba Šefico (policije), ki redno odgovarja na vprašanja ljudstva in ji le tu in tam uide kakšna politična. Ne zapleta se v polemike, ne duhoviči in ne provocira, vseeno pa drži državni funkciji primerno minimalno distanco do volilne baze in ne pase krav z vsakim, ki utegne. Šefica zna tvitat svojemu položaju primerno. Omenjam zato, ker se nam bo v prihodnjih tednih bržkone pridružilo še več novincev iz politike, naj si jo vzamejo za zgled. Me ne zanimajo bulmastifi in podobne pripombe, pogovarjamo se o politično-komunikacijski spretnosti. Šefici je ni odrekati, aneda? (…se je prefrigano namuznil, s komaj opaznim pomežikom izpod postrani nagnjenega čela. Zunaj je zlovešče zavijal veter.)

Če je soditi po zgodovini, bo google+ vzel hudič, še preden ga bom dobro preizkusil! Saj se spomnimo gugl vala (google wave), kako smo enako potrpežljivo čakali na povabila, potem je pa val uplahnil in je še danes tam puščava? Teden ali dva smo debatirali, se čudili vsemogočni tehnologiji, novincem pisali navodila z uporabnimi nasveti in modrovali o arhaičnosti elektronske pošte in nje neizogibnem propadu. Celo nekaj skupinskih projektov smo začeli iz nule, da smo le lahko v praksi preizkušali, kako se obnese sprotno tipkanje več sodelujočih naenkrat. Mogoče se bodo pa ideje kar kresale, lej, štirje naenkrat lahko pišemo v isti osnutek, tale scenarij se bo kar sam napisal, tale film se bo kar sam posnel! Novemu zanimivemu orodju smo zavzeto iskali uporabo, ni hudič, da je ne bi imelo. Zaprmej, no!

In ne moreš verjet, uporabe ni bilo, do danes se je ni še nihče pametne domislil. Svoje so prispevali hrošči in prevelik naval, včasih je vse skupaj kar obstalo v modemskem deja vuju iz devetdesetih, ko je kurzor včasih kar obtičal sredi besede...

 … ali pa, o groza, si odprl brkljalnik in so vsi pogovori in sporočila kar izpuhteli, prazno! Nekaj tednov kasneje so potihnili še zadnji pogovori in je wave izdihnil. Če smo natančni, diha še, ampak na škrge. Ob prijavi v levem zgornjem kotu (wave.google.com) sicer zagotavljajo, brez skrbi, zagotovo bo deloval do konca letošnjega leta - in baš to pušča slab občutek. Aja? Zakaj pa to omenjajo? Za njihov iskalnik me nič ne mirijo, da bo letos zagotovo deloval!

Lahko da je gugluplusu namenjena enaka usoda, nič se ne bi čudil. Navsezadnje je njegov uspeh odvisen od kritične mase - a ne kritične mase PRIjavljenih, ampak kritične mase od konkurence ODjavljenih. Zakaj bi zapravljali čas, če je Facebook uporabnejši in priročnejši? Ne pravim, da je. Pravim, da je uporabnikom neudobno na dveh stolih, slej ko prej se preritajo na enega.

Če je verjeti poročilom iz druge roke, je Google usekal Facebook direkt čez gobec. Baje da ni slabo. Uporabniški vmesnik za enega od petih novih guglplus servisov je izdelal legendarni Andy Hertzfeld, softverski arhitekt originalnega apple macintosha. Baje da raztura. Zuckerberg pa tudi. Ravno danes so njegovi usekali nazaj, čelno. Spajdašili so se s Skypom, njihovo tehnologijo integrirali v facebook in je zdaj videopogovor na facebooku le en klik stran.

Zanimivo, meni facebook ni nikoli sedel. Preveč vsega, preveč vsiljenih vsebin. Me bo google+ prepričal? Saj pravim, ne spustijo me še noter… Halo? Halo? A me kdo sliši? Halo?