20.09.2011 Avtor: STA

LDS novega mandatarja ne bo iskala, padec zaupnice pričakovan

Ljubljana, 20. septembra (STA) - Glede na to, da sta v koaliciji ostali le še dve stranki, je bil rezultat glasovanja o zaupnici vladi Boruta Pahorja po oceni predsednice LDS Katarine Kresal pričakovan. Kresalova je zagotovila, da bo LDS še naprej igrala konstruktivno vlogo, po njenih besedah pa aktivne vloge pri iskanju novega mandatarja ne nameravajo imeti.

V LDS so se po besedah Kresalove sicer zavzemali za to, da bi do odločitve o predčasnih volitvah prišli soglasno in bi v tem vmesnem času imeli vlado, ki bi imela polna pooblastila, saj sedanji časi to zahtevajo. "Toda večina v parlamentu je odločila drugače. Kakšne posledice bo imela ta odločitev, pa bomo še videli v prihodnjih dneh," je v izjavi novinarjem v DZ dejala Kresalova.

LDS bo po njenih besedah igrala konstruktivno vlogo še naprej in poskušala sprejemati odločitve, "ki bodo kar se da dobre za državo". Ob tem zagotavlja, da LDS ne namerava imeti aktivne vloge pri iskanju novega mandatarja, če jih bo kdo povabil k pogovoru, pa bodo aktivni, kot vedno doslej.

Kresalova meni, da je dosedanji predsednik vlade Pahor morda celo prevečkrat "ponudil roko" opoziciji. Če česa Pahorju ne moremo očitati, mu po mnenju Kresalove ne moremo očitati želje po sodelovanju. "Nenehno je ponujal roko opoziciji, morda včasih tudi prevečkrat. Očitno pa je bila ideja o sodelovanju na strani opozicije vendarle le ideja in ne neka srčna želja. Tako se je pač končalo," je še ocenila predsednica LDS.

Poslanci danes niso izglasovali zaupnice Pahorjevi vladi, proti jih je glasovalo 51, za 36.