21.08.2011

Odgovor na objavo v Jutarnjem listu

Resnica o Katarini Kresal

Verjamemo, da ste tudi novinarji pri Jutarnjem listu zavezani novinarski etiki in da vas o Katarini Kresal zanima predvsem resnica. Namigovanja, ki ste jih objavili o njej, temeljijo na lažeh, ne na dejstvih. Resnica je, da Katarina Kresal nikoli ni jemala kokaina, se je pa kot edina političarka v Sloveniji testirala na droge in rezultate, ki dokazujejo, da jih ne jemlje tudi posredovala javnosti. Katarina Kresal se nikoli ni udeleževala nikakršnih orgij, pa tudi pri nikakršnih prevarah in malverzacijah ni sodelovala.

Preiskavo nesreče zdravnika dr. Saše Baričeviča, o kateri pišete,  je slovenska policija opravila strokovno in raziskala vse, kar je bilo bistveno za razjasnitev nesreče. Pokazalo se ni kaj dosti drugega od tega, da je bila smrt dr. Baričeviča tragični dogodek in da je pokojni zdravnik plačal visoko ceno za svojo navezanost na pse. Medijske objave podrobnosti so bolj služile potešitvi človeške radovednosti, kot čemu drugemu. Spolna zloraba in sodomija, o kateri pišete, ni bila potrjena, na prizorišču policija ni našla sperme, pa tudi sicer ni dokazov, da bi bila na prizorišču še druga oseba.

Partner Katarine Kresal ni bil na kraju nesreče in z nesrečo ni povezan. Bil pa je prijatelj in odvetnik dr. Baričeviča. Vse ostalo so žaljiva namigovanja, kjer ne gre več za iskanje resnice in s tem povezanih objektivnih dejstev, temveč za usmerjeno kampanjo, ki ima svoje politično ozadje.

Za konec pa še o odstopu Katarine Kresal. Kot zaprisežena zagovornica spoštovanja avtoritete inštitucij pravne države Katarina Kresal spoštuje mnenje institucij, ki so se izrekle o najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad. Osebno se z njihovim stališčem ne strinja, saj meni, da so bili vsi postopki izpeljani zakonito in v dobri veri. Že na začetku mandata je boj proti korupciji in gospodarskemu kriminalu postavila kot absolutno prioriteto policije. Vse njeno delo je šlo v smeri, da bi slovenska policija postala vrhunska institucija na tem področju in njihovo delo v zadnjih letih to dokazuje. Zato je v trenutku, ko je bil izražen dvom v njeno delo in delo njene ekipe, odločila da nepreklicno odstopi.

 

Istina o Katarini Kresal
(prevod)

Uvjereni smo da ste i novinari Jutarnjega lista obvezani poštivati novinarsku etiku te da vas o Katarini Kresal, prije svega, zanima istina. Insinuiranja, koja ste objavili o njoj, baziraju se na lažima a ne na činjenicama. Istina je takva da Katarina Kresal nikad nije konzumirala kokain, ali se zato, kao jedina političarka u Sloveniji, testirala na droge i rezultate, koji dokazuju da ih ne konzumira, predstavila javnosti. Katarina Kresal nikad nije bila sudionikom nikakvih orgija, kao što nije sudjelovala ni u nikakvim prevarama i malverzacijama.

Istragu nesretnog slučaja liječnika dr. Saše Baričeviča, o kojoj pišete, slovenska je policija obavila stručno i istražila sve što je bilo bitno za njegovo razjašnjenje. Ispostavilo se da je smrt dr. Baričeviča ni manje ni više nego tragičan događaj i da je pokojni liječnik platio visoku cijenu za svoju privrženost psima. Medijske objave podrobnosti poslužile su više utoljavanju ljudske radoznalosti nego li ičemu drugome. Seksualno zlostavljanje i sodomija, o kojoj pišete, nije potvrđena, policija na poprištu nije pronašla spermu a i inače nema dokaza da je na poprištu bila još neka druga osoba. 

Partner Katarine Kresal nije bio na mjestu nesretnog slučaja i s njime nije povezan. Ali, on je bio prijatelj i odvjetnik dr. Baričeviča. Sve ostalo su uvredljive insinuacije gdje se ne radi više o traganju za istinom i s tim povezanim objektivnim činjenicama, već o usmjerenoj kampanji, koja ima svoju političku pozadinu.

A za kraj, dozvolite još nekoliko riječi o ostavci Katarine Kresal. Kao vjerna zagovornica štovanja autoriteta institucija pravne države, Katarina Kresal poštuje mišljenje institucija, koje su izdale svoje mišljenje o najmu zgrade Nacionalnog istražnog ureda. Osobno se s njihovim stajalištem ne slaže jer smatra da su svi postupci bili provedeni na zakonit način i u dobroj vjeri. Već na početku svoga mandata je borbu protiv korupcije i gospodarskog kriminala postavila kao apsolutni prioritet policije. Njeno cjelokupno djelovanje bilo je usmjereno ka tome da  slovenska policija postane vrhunska institucija na tom području a njihov rad tijekom posljednjih godina to i dokazuje. Zato je u trenutku, kad je bila izražena dvojba o njenom radu i radu njene ekipe, odlučila da neopozivo podnese svoju ostavku.