05.09.2011 Avtor: STA

Katarina Kresal med pomembne projekte mandata uvršča izbrisane in reorganizacijo dela policije

Novinarska konferenca nekdanje ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, na kateri je pred primopredajo poslov začasnemu ministru Aleš Zalarju predstavila triletno delo na ministrstvu.

Ljubljana, 5. septembra (STA) - Nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je pred primopredajo poslov ministru Alešu Zalarju med projekti, na katere je najbolj ponosna, izpostavila ureditev statusa izbrisanih, reorganizacijo dela policije, racionalizacijo delovnih področij in ustanovitev Nacionalnega preiskovalnega urada. Skupaj izvedenih ali v teku je 160 projektov.

Po besedah Kresalove je ministrstvo za notranje zadeve "vroče" ministrstvo ravno zato, ker v njegovem sklopu deluje tudi Policija.

"Vsi smo si zelo želeli, da bi končno enkrat lahko videli tudi epiloge zgodb, ki so pretresale javnost, zato je ministrstvo kot prioriteto tudi postavilo boj proti gospodarskemu kriminalu. Toda, če greš v boj proti gospodarskemu kriminalu, ima to tudi določene posledice," je Kresalova povedala na ministrstvu za notranje zadeve.

To po njenih besedah pomeni, da se bodo v preiskavah morda znašli gospodarstveniki ali politiki, preiskave pa ne morejo ostati skrite. Ob tem poudarja, da policija nobene hišne preiskave ne more opraviti sama, temveč so vsi ti postopki usmerjani s strani "tožilstva, ki daje navodila, kakšna so nadaljnja dejanja policije". Gre za delovanje celotne verige pravosodja in ne le Policije, je poudarila nekdanja ministrica.

Ob tem je zagotovila, da je Policija v njenem mandatu imela povsem proste roke, da dela zakonito in strokovno.

V mandatu Kresalove je ministrstvo že izvedlo ali pa ima še v teku skupaj 160 projektov. Iz evropskih sredstev so pridobili 21,4 milijona evrov, zaradi racionalizacije in varčevalnih ukrepov prihranili 6,2 milijona evrov, za osebno opremo in zaščitna sredstva policistov pa so namenili 23,7 milijona evrov.

Obseg obravnavane in s kazensko ovadbo zaključene gospodarske kriminalitete se je lani povečal za 41,1 odstotka, preiskanost pa je bila 95,23 odstotna.

Kresalova tako za čas njenega mandata med drugim izpostavlja racionalizacijo delovnih področij v upravnem delu MNZ in policiji, reorganizacijo policije na regionalni ravni ter certificiranje sistema vodenja kakovost po mednarodnem standardu. Posebej ponosna je na ureditev statusa izbrisanih, na izboljšanje položaja prosilcev za mednarodno zaščito in dvig nivoja pravic migrantom.

V času ministrovanja Kresalove so vzpostavili višjo šolo za policiste, na katero se bodo prvi študentje lahko vpisali v študijskem letu 2012/2013, med pomembne projekte pa Kresalova uvršča še vzpostavitev ničelne tolerance do nasilja v družini.

Kresalova je z mesta ministrice odstopila zaradi nepravilnosti pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad, ki pa sicer uvršča med pomembnejše projekte ministrstva.