26.04.2013 Avtor: Katarina Kresal

Majhne spremembe, ki povrnejo upanje

Glava težava avtizma je nezmožnost socializacije, pri kateri avtisti ne vidijo smisla v navezovanju stikov z drugimi ljudmi. Zaprejo se v svoj majhen oklep, v katerem so povsem varni.  Dolga leta sem bila prepričana, da avtizem ni ozdravljiv, saj v Sloveniji ni posebnih vrtcev za otroke z avtizmom, ki bi jim nudili individualni pristop, prav tako pa starši avtističnih otrok prepogosto slišijo vrsto pesimističnih napovedi povezanih z diagnozo avtizma.

Po pogovoru s Špelo Falatov, ustanoviteljico Centra za zdravljenje avtizma, sem bila prijetno presenečena, ko je pojasnila, da so v Ameriki že sredi 70ih let prejšnjega stoletja razvili izjemno učinkovit pristop k zdravljenju avtizma in da je le-ta ozdravljiv. Ko so zdravniki pri njeni hčerki Avi ugotovili avtizem, sta z možem spoznala, kako neurejeno je področje zdravljenja te motnje v Sloveniji. Kot starša se nista zadovoljiva z diagnozo, da njun otrok ne bo nikoli govoril in bil sposoben samostojnega življenja, zato sta pričela z raziskovanjem izven slovenskih meja. Spoznala sta metodo Son-Rise, ki temelji na brezpogojni sprejetosti otroka in neobsojanju njegovega vedenja. Starši namreč v posebni igralnici, ki omeji moteče dražljaje okolja, nevsiljivo spodbujajo otroka k razvoju medsebojne navezanosti in socializacije.

Majhne spremembe, ki sta jih uvedla pri hčerki Avi, so povrnile upanje in napredek v razvoju je že viden. Pozitivna izkušnja in pričevanja mnogih družin v Ameriki, ki jim je Son-Rise pristop spremenil način življenja, ju je prepričala, da to metodo razširita tudi v Slovenijo. Tako sta ustanovila Center za zdravljenje avtizma, ki je ta teden odprl svoja vrata, kjer sem imela priložnost pokukati v svet majhnih nadebudnežev in jih hkrati tudi podpreti pri njihovem razvoju.

Špelina izkušnja je potrditev, da so velikokrat za pozitivne spremembe potrebni le majhni koraki in izjemna predanost k temu kar želiš izboljšati. Stvari, ki se nam pripetijo je treba pogledati s širšega zornega kota, odpreti glavo in preveriti dobre prakse, ki segajo izven naših meja.