27.06.2011 Avtor: Katarina Kresal

Na policijo smo upravičeno lahko ponosni

27. junij je dan slovenske policije. Je dan spomina na 27. junij 1991, ko je na mejnem prehodu Holmec potekal spopad slovenskih policistov s predstavniki Jugoslovanske armade.

Slovenski policisti so mejni prehod uspešno obranili, dva med njimi pa sta na Holmcu izgubila svoji življenji.

 

Je dan, ko se spominjamo neprecenljive vloge, ki jo je ob uporu proti agresorju na slovenskem ozemlju imela slovenska policija. In je spomin na dan, ki mora za vedno ostati pomemben del slovenske zgodovine in nastanka slovenske države.

 

Danes zvečer ob 21. uri bo na prostoru nekdanjega mejnega prehoda Holmec potekala osrednja državna slovesnost, ki jo pripravljamo na Ministrstvu za notranje zadeve, Policiji in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever. Spomin na pripadnika takratne milice, ki sta svoji življenji izgubila na Holmcu, bomo počastili z odkritjem spomenika.

 

V poslanici slovenskim policistkam in policistom ob dnevu policije sem med drugim zapisala, da četudi policija takrat, pred dvajsetimi leti, ni imela »ustrezne opreme, ki bi se kosala z opremo jugoslovanske vojske, je bila želja po tem, da ubranimo svojo državo, neizmerna. Ta želja je bila na Holmcu postavljena pred preizkus, ki so ga hrabre pripadnice in pripadniki tedanje milice prestali z odliko, nekateri pa so v njem dali največ, kar so lahko. Te dni se zato še posebej spominjamo šestih miličnikov Marijana Dobelška, Željka Ernoića, Roberta Hvalca, Stanislava Straška, Franca Šosterja in Bojana Štumbergerja, ki so za domovino dali svoja življenja.

 

Policija je imela pri varovanju procesov osamosvajanja Slovenije zgodovinsko vlogo: od 1. decembra leta 1989, ko so pripadniki organov za notranje zadeve v Ljubljani preprečili t.i. »miting resnice«, do zaključka osamosvojitvenega procesa 26. oktobra 1991, ko so iz koprskega pristanišča naše ozemlje zapustili še zadnji pripadniki Jugoslovanske vojske.

 

Slovenija danes v mednarodnem okolju velja za državo z visoko stopnjo varnosti. Po podatkih EUROSTAT-a, ki opravlja raziskavo o stopnji  določenih dogodkov in dejanj s področja kriminalitete, je Slovenija v EU po stopnji varnosti v samem vrhu, saj beleži najmanjše stopnje kriminalitetne obremenjenosti skoraj na vseh področjih, ki so zajeta v raziskavi. Tudi na podlagi mednarodnih izmenjav podatkov o kriminaliteti, lahko ugotovimo, da je Slovenija nadpovprečno varna država tudi v širšem svetovnem merilu. Velik del zaslug za to gre policiji, ki je v dvajsetih letih postala moderna in po evropskih merilih oblikovana policijska organizacija, ki je sposobna učinkovito odgovoriti na izzive sodobnega sveta.

 

Dobri operativni rezultati, ki jih slovenska policija dosega v zadnjem obdobju, govorijo sami zase. Trend preiskanosti kaznivih dejanj, predvsem gospodarskega kriminala, narašča. V zadnjih nekaj mesecih so se zaključile številne obsežne preiskave težjih oblik kriminalitete, s katerimi je policija razkrila kar nekaj organiziranih kriminalnih združb, ter zasegla večje količine prepovedanih drog in eksplozivov. S prisotnostjo na cestah in s številnimi preventivnimi aktivnostmi policija pomembno prispeva k boljši prometni varnosti, s hitrim, požrtvovalnim in učinkovitim posredovanjem v najtežjih situacijah pa upravičuje zaupanje Slovenk in Slovencev.

 

Na slovensko policijo smo lahko upravičeno ponosni.