03.07.2012 Avtor: Katarina Kresal

Račun za odškodnine izbrisanim naj plačajo tisti, ki so izbris povzročili

Vladajoča koalicija v dneh po razsodbi Evropskega sodišča za človekove pravice bolj ali manj (ne) spretno manevrira okoli vprašanja izbrisanih. Večina njenih predstavnikov v svojih izjavah izkazuje predvsem svoje neznanje o izbrisu in konkretni sodbi, tisti, ki o tem nekaj vedo in sedijo v vladi, pa prst krivde obračajo nazaj.

Z utečenim propagandnim mešetarjenjem želijo ponovno zanetiti sovražni ogenj, ki bo pogled odvrnil od izvornega problema, torej povzročiteljev izbrisa, na izbrisane in tiste, ki smo poskušali popraviti krivice, ki jih je slovenska država s tem povzročila.

Zadnje dejanje reševanja statusa izbrisanih se je po dveh desetletjih kot bumerang vrnilo v naročje prav tistih, ki so izbris in s tem največjo sramoto v zgodovini kršenja človekovih pravic v Sloveniji, povzročili. Avtorji izbrisa so znani. To je bila prva slovenska vlada z Lojzetom Peterletom na čelu, v kateri je bil notranji minister Igor Bavčar, svetovalec vlade v kabinetu notranjega ministra pa je bil današnji minister za notranje zadeve, seveda s podporo takratne večine v parlamentu, ki je kljub opozorilom in vloženemu amandmaju sprejela zakon, na podlagi katerega so izbris izvršili.

Dr. Neža Kogovšek, pravnica in raziskovalka, ki je položaj izbrisanih in njihov pravni status raziskala do najmanjše podrobnosti, je v enem od intervjujev opozorila, da je bil izbris načrtno dejanje in da je vlada dobro vedela, kaj dela. Omenja tudi pismo takratnega notranjega ministra drugim članom vlade, v katerem je le-ta pojasnil, da je pridobljene pravice treba odmisliti. »To je utemeljil z besedami: pomislite, če bomo še naprej priznavali te pravice, jim bomo morali dati tudi pravice po zakonu o socialnem varstvu, ki se je sprejemal v tistem času. Poleg tega je svoje kolege še opozoril, da so med izbrisanimi tudi kriminalci. Nihče ne pravi, da slednja trditev za koga morda res tudi ni veljala, a Bavčar je to posplošil na celotno populacijo. S to posplošitvijo je utemeljil izbris, ki je uničil življenja toliko in toliko ljudem«, pravi Kogovškova.

Krivdo in greh pa nosijo tudi vsi tisti, ki skoraj dve desetletji niso dovolili, da bi država popravila krivice in uredila statuse izbrisanim. Predvsem SDS, SLS, SNS, Nova Slovenija in predhodnice teh strank. Ne tranzicijska levica, temveč pomladne stranke, kot si rade rečejo.

Zatorej, gospodje. Lahko nas še naprej žalite, lahko še naprej zagovarjate kršenje človekovih pravic, lahko še naprej slovensko javnost prepričujete, da do izbrisa po vašem mnenju sploh ni prišlo, vendar sodba je jasna. In – kako ironično – izvršiti jo boste morali prav tisti, ki ste ali izbris povzročili ali pa ste se dolgi dve desetletji na vse kriplje trudili, da tega vprašanja ne bi na dostojen, človeški in pravno primeren način uredili. 

In ne bom ne prva ne zadnja, ki pravi: odškodnine naj plačajo tisti, ki so izbris zakrivili.