27.12.2011 Avtor: Katarina Kresal

Ustavno sodišče je z današnjo odločitvijo o Družinskem zakoniku odprlo vrata valu nestrpnosti do drugačnih

"Hkrati s svobodo smo dobili tudi odgovornost, da bomo vzpostavili pravno državo kot tisti okvir svobode, ki zagotavlja enakopravnost in človekove pravice vsem,"

je v svojem govoru poudaril v petek 23.12.2011 na osrednji državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti predsednik ustavnega sodišča dr. Ernest Petrič. Danes je to isto Ustavno sodišče enemu delu naše družbe vzelo to pravico do enakopravnosti in človekovih pravic. Samo dejstvo, da je predsednik Ustavnega sodišča glasoval proti taki odločitvi žal ne omili grenkega priokusa.

Ustavno sodišče se je pri svoji odločitvi tehnicistično postavilo na stališče, da protiustavne posledice z zavrnitvijo Družinskega zakonika ne bodo nastale, saj se ta tako ali tako začne uporabljati šele po enem letu od takrat, ko stopi v veljavo. Če bo torej zakonik na referendumu padel, državni zbor še eno leto ne bo mogel sprejeti podobnega zakona, ergo vse je ok, saj se posledice enega in drugega obdobja nevtralizirajo?! To enostavno ne more biti glavni razlog za odločitev pri tako pomembnem vprašanju, kaj šele edini razlog! O tem, da je treba zakon po tem obdobju, če pade, znova sprejeti, ga torej spraviti skozi vse iste mukotrpne razprave na vladi in v državnem zboru, o tem, da je politična volja za sprejem takšnih »načelnih« zakonov zelo relativna zadeva, odvisna od splošne politične klime v državi pa nič! Nič o tem, da je pomemben detajl demokracije to, da večina pri temeljnih vprašanjih kot so človekove pravice in enakopravnost ne more prevladati nad manjšino, da človekove pravice nimajo kaj iskati na referendumih, da je treba zapirati vrata sovražnemu govoru, ne pa jih odpirati. Nič o tem ali je realno sploh mogoče, da bomo v naslednjih desetletjih zbrali spet toliko poguma in načelnosti, da bi znova poskusili urediti to pomembno vprašanje. Predvsem to so dejavniki, ki jih pri odločanju o tako pomembnih vprašanjih osnovnega človeškega sobivanja ne moremo spregledati.

Konzervativnost na veliko trka na naša vrata in Ustavno sodišče je z današnjo odločitvijo žal odprlo vrata valu nestrpnosti do drugačnih. To pa je kaj grenka popotnica naši družbi v novo leto 2012.