08.06.2011 Avtor: Katarina Kresal

Potrebujemo novo levosredinsko vlado

Predsednik vlade pravi, da v Sloveniji nimamo politične krize, ker vlada ni padla in se odločitve sprejemajo v parlamentu. Treba se je posvetiti socialnemu dialogu, druge večje spremembe pa niso potrebne.

SD tudi ugotavlja, da je usoda te koalicije in vlade odvisna od odločitve LDS in Zares.

Nekaj je hudo narobe pri teh dveh zaključkih. Prvič, ta vlada je v šestih mesecih izgubila pet referendumov, v bližnji prihodnosti pa se ji obetata še dva. Ima 15-odstotno podporo. In drugič, koalicijo vodi SD, ki ima predsednika vlade ter največ glasov v parlamentu.

Nekaj česar danes absolutno ne potrebujemo je aroganca. To je prepričanje, da drugače kot je, ne more ali ne sme biti in da si pravzaprav nimamo kaj očitati. Prepričanje, da je za to državo najboljša ta vlada in da bi bile vsakršne spremembe na tem področju neodgovorne. Dejstvo, ki je jasno že vsakemu povprečnemu človeku namreč je, da ljudje tej vladi ne zaupajo več, da jim gre celo na živce in to do te mere, da so prenehali poslušati vsakršne argumente, ki preidejo iz njenih ust. Da je to res, se je najbolj boleče pokazalo ravno pri pokojninski reformi. Zato je danes odločitev, da se nič ne spremeni, najslabša možna odločitev po nedeljski superklofuti, ki smo jo dobili.

Danes potrebujemo predvsem kritično samorefleksijo in spoznanje, da tako ne gre več naprej. Ne gre, če želimo, da je levosredinska opcija še relevanten igralec na naslednjih državnih volitvah, kadarkoli že bodo.

V LDS želimo nadaljevati delo v okviru obstoječe koalicije z SD in Zares. In to je edina odločitev, ki jo kot najmanjša koalicijska stranka lahko samostojno in neodvisno sprejmemo.

V zadnjih dneh je bilo navrženih veliko možnih rešitev nastale situacije od predčasnih volitev do rekonstrukcije vlade. Po mnenju LDS je v danem trenutku optimalna rešitev nova levo sredinska vlada v okviru obstoječe koalicije. Ključa do take rešitve pa nima LDS, niti ga nima Zares, ima ga SD. V LDS smo pripravljeni sodelovati pri pogovorih o novi vladi in njene sestave ne pogojujemo s tem, da naša ministra ostaneta v njej.

V LDS ocenjujemo, da je skrajni čas, da se prenehamo sprenevedati, kje smo in kaj nam ta situacija govori, zato apeliramo na SD, naj ne prelaga odgovornosti za nadaljnje delo koalicije na drugi dve koalicijski stranki, temveč začne reševati situacijo v kateri smo se znašli, in to proaktivno, pa četudi bo bolelo. V LDS bomo aktivno podpirali odločitve, ki bodo šle v smeri sestave nove vlade.

Vem, da bo to stališče vzbudilo jezo pri kolegih v SD in komentarji, ki bodo padali, bodo cinični in obtožujoči. Vendar pa je situacija dolgoročno tako resna, da njeno reševanje niti slučajno ne more več biti vprašanje medsebojnih zamer. Tudi meni ni všeč, da se me meče v isti koš z vsemi ostalimi, češ, da nismo nič naredili, ker sem sama naredila veliko in veliko je naredil tudi moj kolega Zalar. Danes ni več pod vprašajem integriteta vsakega posameznega ministra ali ministrskega predsednika, ampak je pod vprašajem ali bomo sposobni še sprejemati odločitev, ki bodo vzdržale in ali bo levosredinska politika še politika, na katero se bo v tej državi stavilo. To pa je nekaj kar presega naše parcialne interese in medsebojne zamere.