01.07.2011

Z otvoritve novih prostorov Policijske postaje G. Radgona

Objekt se razprostira na skoraj petih hektarih zemljišča, s 1500 kvadratnih metrov uporabne površine. Investicija vredna nekaj več kot 2 milijona evrov je namenjena za delo 37 zaposlenih in seveda vsem tistim državljanom, ki se vsakodnevno obračajo za pomoč na policijo.

Iz govora ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal na otvoritvi:

 

Letos praznujemo dvajseto obletnico izjemnega zgodovinskega dosežka – ustanovitve lastne države. Stoletje in pol dolga hrepenenja, tako intimna kot tista javna, a previdno izražena, so tako končno dočakala svojo uresničitev. Pot od prvih političnih idej »Zedinjene Slovenije« do Plebiscita o samostojnosti Slovenije, pa vse do današnjih dni, ko smo kot država postali pomemben dejavnik tudi v mednarodni skupnosti, je bila dolga – nikakor pa ne tudi samoumevna.

 

Preveč priložnosti je bilo na njej, ko bi stvari lahko potekale tudi drugače – in bi sen ostal zgolj sen. Po zaslugi številnih izjemnih posameznikov in naše enotnosti smo dobili lastno državo, z veliko mero razuma, poguma ter odločnosti, pa smo v temelje slovenske državnosti vgradili vse tiste civilizacijske pridobitve in spoznanja, za katere smo kot človeštvo morali prepotovati dolga stoletja nasilja in krvi.


Od sebe smo zahtevali veliko, in prav je tako. Le zaradi teh velikih pričakovanj smo se vsakokrat uspeli preseči. Duh osamosvojitve, ki nas je spremljal, pa se je vselej izkazal za še kako potrebno in koristno popotnico.


V spomin na dogodke pred 20 leti na Holmcu Policija vsako leto 27. junija ob dnevu policije počasti spomin na vse pripadnike varnostnih organov. Njihovo tedanje ravnanje je brez slehernega dvoma mogoče postaviti v linijo s procesi za spoštovanje človekovih pravic in svoboščin iz sredine 80. let ter plebiscitarno odločitvijo za samostojno Slovenijo.


Takratni slovenski miličniki so sodelovali v številnih bojih, hkrati ob tem pa še vedno opravljali redne naloge, kot je vzdrževanje javnega reda in miru, kontrolo prometa ter nadzor mejnega potniškega prometa. Izkazali so izjemno visok nivo profesionalne usposobljenosti, etičnosti, poguma in narodne pripadnosti, zaradi katere so si upravičeno pridobili ugled in zaupanje prebivalstva.


Predsednik republike Slovenije dr. Danilo Türk je slovensko Policijo letos odlikoval z zlatim redom za zasluge.  S tem je počastil tako pomembno vlogo v osamosvojitvenih prizadevanjih, kot tudi njen neprecenljiv vsakdanji prispevek k varnosti vseh nas ter naših pravic.


Gornja Radgona danes dobiva najlepše darilo ob dnevu policije. Dve leti je od tega, ko sem s sodelavci obiskala policijsko postajo in videla, v kako neprimernih razmerah ste delali. Razmere so zahtevale takojšnje ukrepanje, zato smo nemudoma zagotovili nadomestne prostore in začeli s postopki za gradnjo nove policijske postaje.


Danes stojimo pred novim, lepim objektom, ki se razprostira na skoraj petih hektarih zemljišča, ki ima 1500 kvadratnih metrov uporabne površine. Investicija vredna nekaj več kot 2 milijona evrov je namenjena za delo 37 zaposlenih in seveda vsem tistim državljanom, ki se vsakodnevno obračajo za pomoč na policijo.


Tudi zaradi nove policijske postaje bo vaše delo, drage policistke in policisti, še bolj profesionalno in predano, naša skupna skrb za varnost ljudi pa dobra popotnica za prihodnost naše mlade države, države, v kateri moramo spodbujati potenciale vseh, da bo vsak posameznik živel dostojno, človeka vredno življenje.

 

Pred nami so novi, popolnoma drugačni izzivi kot pred dvajsetimi leti, pot prek njih pa je mogoča le z ramo ob rami. To je ta pravi osamosvojitveni kapital in k temu nas zavezuje tisti prvi dvig in plapolanje slovenske zastave na Trgu republike v samostojni Sloveniji.