22.02.2012 Avtor: Darko Štrajn

V čem točno je greh Katarine Kresal?

Izjava Liberalne akademije na odziv na oddajo Ugani, kdo pride na večerjo

V Liberalni akademiji ugotavljamo, da je Katarina Kresal kot političarka, ki se poslavlja, znova poskrbela za simptomatično razgaljenje svojevrstne kompromitacijske značilnosti slovenske meglene medijske krajine, na kar nakazujejo tudi zadnje reakcije na njen prihod v nedeljsko pogovorno oddajo.

Njen nastop zgroženo obsoja cela vrsta različnih novinarjev, zato bi se splačalo precizneje pogledati, zakaj je predsednica LDS v odhodu deležna tolikšnega pogroma. V čem točno je njen greh? Bojimo se, da je bila politikantsko zlorabljena za vnovičen napad, kot da ne bi bila že neštetokrat razglašena za politično mrtvo. In potem združenje novinarjev, ki slovi po temeljitih diskreditacijah in svojem lastnem politikanstvu, očita politikanstvo RTV SLO, novinarki in uredniku oddaje? Kdo je tu zares politikant? Kdo vpije »Primite tatu«? Spletni portal odkrito namiguje, da naj bi bil nastop Katarine Kresal v oddaji kupljen. Kaj ko bi nekdo namignil, da je bil kupljen on? Kdo lahko ustavi nagnjenost naših medijev h kompromitacijam in medijskim umorom?

V Liberalni akademiji ugotavljamo, da je navedeni napad še zlasti namenjen diskreditaciji javnega servisa RTV SLO, novinarke in urednika oddaje. Zakaj? Ogorčeni novinarji odkrito pišejo o novinarsko-politični spregi med predsednico LDS in javnim zavodom. Pričakovali bi, da do konca razkrijejo in dokažejo svoje trditve, razen če so se spustili na raven nizkotnih natolcevalcev celo kot predsedniki združenj! V primeru brezplačnikov SDS je bila takšna sprega dokazana tudi s pomočjo parlamentarne komisije! Ali pa smemo na obzorju slutiti novo politično okupacijo RTV SLO po meri novih oblastnikov, kjer je zgodba z nedeljsko oddajo le obrobna epizoda v skrbno načrtovanem stampedu tistih novinarjev, ki so se s svojimi nečednimi dejanji v prid Janezu Janši že neštetokrat blamirali?

Žal nam niso povedali, kateri profesionalni standardi so bili kršeni z nastopom Katarine Kresal v oddaji. Se vanjo ne sme vabiti politikov? Se jih ne sme vabiti v vse razvedrilne oddaje? Naj povedo, kaj o tem pravijo poklicni standardi javne radiotelevizije. Se v taki, po svojem bistvu pogovorni oddaji, ne sme govoriti o politiki ali odgovarjati na vprašanja o njej? Naj pojasnijo, zakaj in kako! Kdo je koga povabil? In kdo, pri zdravi pameti, bi lahko verjel trditvi združenja novinarjev, da se je političarko, ki je glasno povedala, da se poslavlja, v njej poskušalo rehabilitirati? Da je rehabilitacijo pri nas možno izpeljati na tako enostaven način?

Slovenski novinarji pač v svoje lastno zadovoljstvo potrebujejo »politično smrt šefinje LDS«, kot se je izrazil predsednik drugega novinarskega združenja. Kje, kako in pod kakšnimi lestenci nastopa predsednik vlade na javni radioteleviziji, jih nič ne moti. Ko Janez Janša nastopi v razvedrilni oddaji »Na zdravje«, je vse v najlepšem redu! Je pač med tistimi, ki vsem po vrsti ustreza. Čisto možno je, da so nastopi politikov v razvredrilnem programu lahko sporni. Vendar naj se navedejo kriteriji in naj veljajo za vse. Ne strinjamo se niti z urednikom oddaje, ki je povedal: »Pamflet, ki ga je medijem poslalo fantomsko združenje, ni vreden komentarja.« Ne, takšni pamfleti so vredni posebne pozornosti, saj dobro pomnimo, na kakšen način so resnične fantomske politično-novinarske sprege z združenimi močmi prevzemale medije v svoje vajeti v mandatu 2004-2008. Namreč tudi s pomočjo takih pamfletov.

 

Za IO Liberalne akademije,
predsednik LA
prof. dr. Darko Štrajn