26.10.2011 Avtor: Katarina Kresal

Te volitve bomo odigrali med ljudmi

Prepričana sem, da Slovenija ima perspektivo. Da se v Sloveniji da dobro delati. Da imamo Slovenke in Slovenci veliko znanja in ogromno potenciala. In da je čas tudi za optimizem.

Kaj mislite? Kaj je ključno vprašanje letošnjih volitev? Kje smo mi v tej zgodbi? Priča smo končnemu tranzicijskemu spopadu v slovenski politiki. Prav je, da stvari dokončno razčistijo. Kdo si zasluži in kdo si ne zasluži več biti zraven v slovenski politiki. Naš današnji LDS se je tukaj znašel v navzkrižnem ognju. Dolgo pot smo že prehodili. Bili smo močni. Pa smo kljub temu padli. A smo zaradi te moči preživeli.  Pogumnim se računi na koncu izidejo. No ja, ne še čisto imamo še nekaj starih dolgov, ki so nam jih pustili tisti, ki jih danes ni več z nami.

Naše poti so se križale pred dobrimi štirimi leti, danes se mi zdi kot večnost. Nasmehnem se, ko se spomnim, kaj se mi je ob vstopu v politiko dogajalo, pred čim vse so me svarili, kako so me najavljali, pa nenazadnje tudi, kako so se me izogibali ... Prvi veliki intervju v dnevnem časopisu sem dobila šele čez pol leta. »Tisti, ki na novo vstopi v politiko, širše javnosti ne zanima. Najprej mora kaj pokazati,« so mi govorili

V politiko sem vstopila nekoliko naivno. Priznam. Mogoče preveč idealistično. Mislila sem, da šteje in da je pomembno le to, da delam dobro, da delam strokovno, da pokažem zelo konkretne rezultate svojega dela. Da ugriznem v kisla jabolka, da si lomim zobe na načelnih vprašanjih. Tako sem bila vajena delati vse svoje življenje. Tako sem delala tukaj. Napaka. Moj prvi greh.

Ja, verjela sem, da so rezultati tisti, ki bodo šteli. In na koncu tudi so. Ampak kako so šteli…Po letu dni na ministrskem položaju je postalo jasno, da resno mislim in, da nastajajo konkretni razultati mojega dela. In z rezultati je prišla tudi priljubljenost. Preveč vsega, prehitro. Zanimivo, do takrat sem bila povsem nedolžna, nobenega greha, nobene afere, nič v mojem šestintridesetletnem življenju ni zbudilo javnega zgražanja. Potem pa se je čez noč usulo. Brez milosti. Z vseh strani. Moje življenje se je sprememnilo v realnostni šov in edina resnična stvar v tem šovu sem bila jaz! Vse ostalo so bile kulise in vnaprej napisani dialogi. Umazano. Nemoralno.

Včasih sem imela občutek, da stojim tam čisto sama, kot na sramotilnem stebru, na voljo vsakemu, da pljune vame in v vse moje bližnje. Moj ideal o politiki se je razblinil, do neke mere tudi moja vera v najbolj osnovno pravičnost. Pa nikjer nikogar, nobenega botra, nobenega omrežja, ki bi mi pomagalo, nobene silne elite, ki bi stala za mano. Nič od tega kar mi nenehno očitajo. Samo neznosne količine blata. Lahko bi me prestrašilo, odvrnilo od politike. Ampak me ni. Ravno obratno. Ker vem kdo sem in kaj delam. Vem kakšno politiko si želim v Sloveniji. Tako kot vas ni ubil padec LDS, ampak ste postali močnejši. Prirpavljeni za čase, ki so pred nami.

Dan za dnem poslušamo in beremo, da je v Sloveniji slabo. Da ni perspektive. Da se ne ustvarjajo razvojne priložnosti. Da se ne da delati. Da ni prostora za ustvarjanje.  Da so se politične vizije z dolgoletno tradicijo izpele. Da se niso več zmožne spoprijemati s sodobnimi družbenimi izzivi. Da smo imeli svojo priložnost, ki je nismo izrabili, zdaj pa potrebujemo nekaj povsem novega, pa čeprav samo navidezno novega.

Res je, v tem mandatu smo imeli priložnost. Tudi v LDS smo imeli svojo priložnost. In vesela sem, da smo jo imeli. Ker lahko pokažemo konkretne rezultate. Kot ministrica za notranje zadeve sem izpolnila celoten program, uresničila sem še nekaj projektov več od tega. Tudi Aleš Zalar je na ministrstvu za pravosodje svoj program oddelal dosledno. Policija deluje bolje kot pred tremi leti, še posebej pri pregonu gospodarskega kriminala. Nedotakljivih ni več. Pripravili smo niz novih zakonov ter uredili tudi tako preproste zadeve, kot so zvočno snemanje obravnav na sodiščih, dvoizmensko delo sodišč in druge tehnične zadeve, ki bi morale biti uvedene že zdavnaj. Dobili smo specializirano tožilstvo in specializirane sodne senate za procesiranje gospodarskega kriminala in korupcije. Tudi izbrisani, boljša prometna varnost, boj proti družinskemu nasilju, ustanovitev Nacionalnega preiskovalnega urada in še marsikaj so za Slovenijo velike zgodbe.

Prav tako svoj zastavljeni program in svoje obljube, ki so jih dali volivcem, dosledno uresničuje vseh 16 LDS-ovih županov: Milan Gumzar v Občini Benedikt, Franc Mužič v občini Brda, Marjan Kardinar v občini Dobrovnik, Miran Jerič v občini Hrastnik, Jure Žerjav v občini Kranjska gora, Leo Kremžar v občini Miklavž, Jurij Lep v občini Selnica ob Dravi, mag. Borut Sajovic v občini Tržič, Vinko Debelak v občini Prebold, Matej Arčon v Mestni občini Nova Gorica, dr. Štefan Čelan v Mestni občini Ptuj, Boris Kralj v občini Muta, Danijel Božič v občini Komen, Milan Gabrovec v občini Markovci, Iztok Fartek v občini Šalovci in Dušan Skerbiš v občini Mirna. Na vse skupaj in na vsakega izmed njih sem ponosna. Vsi imajo kaj pokazati.

Z nami v LDS je pač tako, naloge, ki so nam zaupane, in obljube, ki jih damo, vestno in korektno izpolnimo. Tega nam prav nihče ne more oporekati. In zato ne pristajam na pavšalno kritizerstvo. Lahko se sicer strinjam, da je bila slabost naše vlade v tem, da javnosti ni znala vedno kompetentno predstaviti svojih dosežkov, pa čeprav je dosegla nekaj dobrih, celo odličnih rezultatov. Ne morem pa se strinjati s tem, da se vse tlači v isti koš. Naj tisti, ki so ravno tako že imeli svojo priložnost kaj narediti, ko so bili na oblasti, pokažejo rezultate svojega dela, če upajo.

Zdi se, da je glavni adut današnjega predvolilnega boja apolitičnost in simbolni odmik od polja političnega. Pa vendar: ni naključje, da so se v svetu tradicionalno razvile politične stranke, ki zagovarjajo določene vrednote - liberalne, konzervativne, socialne, demokratske. Politika, katere ravnanja ne temeljijo na jasnih vrednostnih sidriščih, je zgolj prazna obrt. Razvoj države in družbe pa je več kot le obrt. Kaj nam pomaga učinkovita politika, če sprejeti ukrepi teptajo prostore svobode posameznika? Kaj nam pomaga hitra izvedba, če za uresničitev cilja poteptamo osnovna pravila demokratične igre? Brez tradicionalne in vrednostno opredeljene politike se nam obeta vrednostno neopredeljena družba. Kot državljanka se bojim politike, ki je samo obrt. Zato kot političarka vztrajam na politiki, ki je liberalna in demokratska.

Zato smo programu LDS najprej postavili jasno vrednostno osnovo. Postavili smo tri osnovne vrednote, po katerih bomo delovali, kjerkoli nam bo dana možnost upravljanja države. Temelji našega delovanja so in bodo učinkovitost, demokratičnost in svoboda. Obljube izpolnimo, pravil igre se držimo tudi takrat, kadar nam je to v škodo, vedno in dosledno varujemo svobodo prav vsakega posameznika pred nedopustnimi in nepotrebnimi posegi države.

In ravno zaradi takšne naravnanosti je liberalna družba že v svoji osnovi pravična družba. Za liberalke in liberalce je socialna država namreč država enakih možnosti, država, v kateri imajo ljudje enako začetno pozicijo, ne glede na njihove osebne okoliščine.

Pravična družba posameznikov ne pušča za seboj, temveč jim pomaga, kjer si sami brez svoje krivde ne morejo. Pomagata, da lahko polno živijo vsaj tri osnovne pravice, ki jih mora varovati vsaka država, da si lahko reče socialna država. Pravico do znanja, pravico do zdravja in pravico do dela. Ne glede na to, ali si reven ali bogat, ne glede na to, kje in kako živiš, ne glede na spol ter ne glede na to, kakšne so tvoje telesne omejitve, so to pravice, kjer mora socialna država vsem državljanom zagotoviti enako štartno pozicijo. Želimo si družbo enakih možnosti, ne družbo kjer bomo prisilno vsi enaki. Takšni so tudi ukrepi, ki jih želimo speljati na področjih, ki dajejo življenju večjo kvaliteto ter odpirajo lažje poti do znanja in dela.

Da bo ena glavnih prioritet v naslednjih letih pomoč gospodarstvu in poprava slabega finančnega stanja države, je danes povsem jasno. Naša država mora odpreti vrata svežim investicijam za katere doma ni več denarja, domačim podjetjem pa ustvariti priložnosti zaradi katerih se jim bo splačalo ostati tu, v Sloveniji, in zaradi katerih se jim bo splačalo vlagati v razvoj. Predvsem na gospodarskem področju pa Slovenija potrebuje enostavnost. Enostavnost pri gradnjah, enostavnost pri plačilu davkov, enostavnost pri povezovanju znanja in gospodarstva, enostavnost pri poslovanju. Zakaj za mala podjetja in sp-je ne bi uvedli davčnih pavšalov? Zakaj ne bi povečali olajšav, ki gredo za reinvestiranje dobička v razvoj, zakaj ne bi davčno razbremenili nastanka novih inovativnih podjetij, zakaj ne bi uzakonili spin-off podjetij kot posledice znanstveno-raziskovalne dejavnosti na univerzah? Lahko jih in če bo prilika, bomo to tudi storili.

Vse to pa ne bo dovolj, če ne bomo znali izkoristiti tudi priložnosti, ki nam jih ponuja naša lastna država, če ne bomo znali izkoristiti niti lastnih naravnih danosti, da bi postali gospodarsko bolj neodvisni. Med tovrstno pozabljeno naravno bogastvo Slovenije na primer sodi gozd, ki pokriva kar 64% Slovenije. Samo dve državi v Evropi ga imata več. Pa vendar danes v Sloveniji izrabimo le 30% lesne kapacitete, vse ostalo gre v peč ali med odpadke. Še huje, les, ki ga kot surov material poceni prodamo Avstriji, kasneje drago uvozimo v obliki izdelkov. Kako nesmotrno ravnanje! Ravnanje zaradi katerega smo v zadnjih desetih letih izgubili kar 30.000 delovnih mest. Zato je cilj LDS, da Slovenija v sklopu svoje ekonomske strategije razvoja postavi les za svojo strateško dobrino in da vzpodbuja razvoj industrije, ki bo iz lesa naredila dodano vrednost.

Tako kot ne znamo videti kaj nam naša lastna država nudi za razvoj pa tudi ne vidimo, da živimo v lažni prehranski varnosti. Ljudje tako ponosni na zdravo hrano, ki jo še vedno lahko pridelujemo in na čisto vodo, ki jo lahko še vedno pijemo iz pipe, se ne zavedamo kako zelo ranljivi smo, ker si sami v resnici pridelamo manjk kot 50 % hrane. Vse ostalo uvažamo. Naša ranljivost se lahko pokaže ob vsaki večji naravni nesreči, ki zamaje trge s hrano na katerih kupujemo.

Strategija LDS zato je , da Slovenija doseže prehransko samozadostnost. In to lahko doseže s pametnim kmetijstvom, takšnim, ki ne le da dobavlja zdravo ekološko prehrano s pomočjo rastlinjakov ampak to hrano tudi proizvaja z uporabo modernih tehnologij soproizvodnje toplote in elektrike na obnovljive vire energije (les, geotermija). In lahko ubijemo dve muhi na en mah ter dosežemo še bistveno ugodnejšo slovensko energetsko bilanco. S čem lahko to dosežemo? S pospešitvijo zelenih javnih naročil prehrane za javne naročnike na primer. Tak sistem samooskrbe s hrano in energijo želimo v LDS v prihodnosti vpeljati v vrtce in šole. Naj jedo otroci hrano, ki jo sami pridelajo v rastlinjaku in se grejejo z energijo, ki jo predelajo na strehi.

Slovenija gre lahko naprej le z vrnitvijo k zdravi kmečki pameti. Prvi korak je prav zavrnitev nesmiselne razsipnosti ter naslonitev na lastne sile in potenciale. Stoletja nam je uspevalo prav to, ne vidimo razlogov, da nam ne bi uspelo tudi tokrat. Zeleno je tudi ekonomsko učinkovito, za vse nas.

Če pa želimo, da bodoča vlada vse te dobre ideje in programe tudi učinkovito izpelje, mora država postati najprej bistveno bolj enostavna in pregledna. Zato, katerokoli področje bo v pristojnosti LDS, urejali ga bomo po principu Enostavne države. Poenostavili in zmanjšali bomo število postopkov odločanja ter prečistili predpise, ki urejajo posamezna področja dela. Državni aparat mora biti ljudem in podjetjem v pomoč, ne pa njihova največja nočna mora in prepreka za razvoj.

Preden pa gremo naprej in predam besedo našim kolegom programskim vodjem, ki bodo predstavili program po posameznih področjih pa bi želela izpostavi še eno, meni posebno pomembno stvar. Področje za katerega se bom jaz osebno borila v naslednjem mandatu. Kaj bo moje osebno poslanstvo.

V letu 2010 je bila Slovenija po razporejenosti moči med spoloma med državami članicami Evropske unije na 15. Mestu. Vsaka peta Slovenka ima višjo ali visokošolsko izobrazbo. Ženske smo močne nosilke družbenega razvoja, prevladujemo na področjih vzgoje in izobraževanja, zdravstva, farmacije, prava, socialnega dela ter seveda tudi na področju skrbi za družino in družinske vrednote. Ženske smo odlične kadrovnice, vrhunske znanstvenice, uspešne gospodarstvenice.

Na prvi pogled vse v najlepšem redu. Če pa boste vprašali žensko v naši družbi ali čuti, da je enakopravna moškemu, vam bo velika večina rekla ne.

Ženske v naši družbi niso enakopravne v polnem pomenu besede. Imajo pravico kandidirat na volitvah, ampak jih fantje ne spustijo na prava mesta. Opravljajo enake poklice ampak za to ne dobijo enakega plačila. So odlične in zanesljive sodelavke v gospodarstvu, ampak redke izjeme na vrhu piramide. Sama nimam otrok, zaenkrat. Ampak vidim in razumem kako neznosno težko je uskladit službo z družino, kariero z otroci, ambicijo z možem. Vidim in čutim vsak dan kako težko nas fantje spustijo zraven.

Zato bodo moje osebno poslanstvo ženske in naša svoboda izbire. To kar se je dogajalo meni se ne sme zgoditi nobeni več.

Drage liberalke, dragi liberalci,

V naslednjih dneh bodo hodili k vam in vam bodo govorili vsemogoče, predvsem kaj ni mogoče in kaj se ne bo zgodilo. Jaz pa vam danes tukaj povem kaj se bo zgodilo. Smo stranka z veliko dodano vrednostjo in beščečo zgodovino, ki ima kaj pokazati tudui v tako konfuznem mandatu kot je bil zadnji.

Ne bom pustila, da se nas blati s politično medijskimi konstrukti in da se nas meče v isti koš z ostalimi. Ker nismo enaki. Ker smo eni in edini in nihče drug nam ni niti najmanj podoben. Ostali ste, ko je bilo najtežje, ko od stranke niste mogli pričakovati nobene koristi in borili ste se za čiste vrednote, brez populizma, brez nerealnih obljub. Za človekove pravice, za načela, za vladavino prava. Brez kalkulacije, zato ker v to verjamete. Na to ste lahko ponosni in jaz sem ponosna skupaj z vami.

Te volitve bomo odigrali med ljudmi. Medijski prostor nam že dolgo odrekajo. In prepričali jih bomo, ker imamo dober program in ker imamo kaj pokazati. Ekonomskega in socialnega napredka si ni mogoče predstavljati brez načel in vrednot liberalne demokracije. Še posebej v situaciji, ko nam nekateri strežejo s totalitarnimi vzorci mišljenja. LDS je steber napredne politike in odločitev za LDS je odločitev za napredno vlado in državo v kateri svoboda posameznika živi v svojem polnem pomenu. LDS bo v parlamentu, nobenega dvoma v to, in LDS bo utirala pot Sloveniji iz te politične megle v kateri se je znašla!