15.12.2011 Avtor: Katarina Kresal

S svojim odstopom odpiram prostor za konkurenčni boj, ki bo prinesel stranki novo vodstvo

Svet LDS je danes razpravljal o aktualno-političnih zadevah v luči predčasnih volitev. LDS ni dosegla rezultata, ki ga je načrtovala in pričakovala.

Naša ocena je, da se je pomemben prelom, ki je vplival tudi na kasnejši potek dogodkov zgodil ob objavi predčasnih volitev in najavi Zorana Jankoviča, da se podaja v volilni boj. V splošni klimi iskanja rešitelja levice je bil to premočan impulz, da bi ga zdržali, še posebej, ker politika LDS ni populistično naravnana. V tem obdobju je podpora LDS v hipu padla na 1,5% . To je tudi bistveno usmerilo kasnejši tok medijskega dogajanja in okvir v katerem nas je videlo volilno telo. Zaradi tega nismo imeli prilike sodelovali v bistvenih soočenjih, naši dogodki in izjave niso dobili veliko prostora v medijih, vsa poročila o nas pa so se začela z uvodno predpostavko, da v parlament ne pridemo. Zaradi vzpostavitve prepričanja, da je glas za LDS izgubljen so se naši glasovi preselili k očitnim zmagovalcem.

Menim, da Slovenija potrebuje liberalno politiko in da se je za LDS vredno boriti. Prav je, da damo priložnost, da pri tem sodelujejo vsi, ki si to želijo in ki imajo za to pravo energijo. Sama sem danes naredila korak v tej smeri in s svojim odstopom odprla prostor za konkurenčni boj, ki bo prinesel stranki novo vodstvo. Svet bo zato v najkrajšem času sklical kongres stranke.

Politika je v teh nekaj letih na čelu LDS postala pomemben del mojega življenja. Veliko sem se naučila v tem času, predvsem pa sem lahko veliko naredila. Od danes dalje sicer ne bom več zasedala nobene politične funkcije, ne glede na to pa ostajam politično angažirana. Verjamem, da obstaja veliko drugih načinov, da še naprej branim vrednote svobode, solidarnosti in spoštovanja različnosti. Za razmislek kako naprej pa si bom vzela čas.