11.08.2011

Odziv LDS na odstop

V imenu LDS se je na odstop odzval predsednik Sveta LDS Tone Anderlič in zapisal, da je Katarina Kresal še enkrat več dokazala, da zanjo spoštovanje pravne države ni prazno geslo.

Zapisal je: V LDS spoštujemo in podpiramo odločitev predsednice Katarine Kresal o odstopu z mesta ministrice za notranje zadeve. Kljub temu, da Računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije nista predlagala njene razrešitve in da se kot ministrica ni strinjala z ugotovitvami omenjenih organov,  je njeno dejanje odraz politične zrelosti in odgovornosti. Še enkrat več je s svojim dejanjem dokazala, da načelnost in spoštovanje institucij pravne države zanjo ni prazno politično geslo. Odločitev, da ne bo politično obračunavala z državnimi institucijami, ampak bo spoštovala njihovo avtoriteto Katarino Kresal dela drugačno od nekaterih slovenskih politikov in njihovih reakcij v podobnih primerih. V Sloveniji se prevečkrat dogaja, da se napadi na sodišča, tožilstvo, policijo ter ostale državne inštitucije uporabljajo za doseganje političnih ciljev. Državotvorna politika odločitve teh organov spoštuje ne glede na to ali se z njimi strinja ali ne.

Ponovno bi radi poudarili, da Računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije nista ugotovila, da bi kdorkoli na Ministrstvu za notranje zadeve s tem poslom pridobil osebno ali kakršnokoli drugo korist.

V LDS podpiramo odločitev predsednice Katarine Kresal, da na svetu LDS preveri zaupanje članstva v njeno delo. LDS se je pod njenim vodstvom konsolidirala in okrepila, zato smo prepričani, da njen odstop z mesta notranje ministrice, prihodnosti stranke ne bo zamajal. Člani in članice sveta stranke bodo svoj pogled na razmere predstavili na naslednji seji sveta, ki bo predvidoma konec tega meseca.