10.08.2011 Avtor: Katarina Kresal

Nepreklicno odstopam z mesta ministrice za notranje zadeve

Komisija je ugotovila, da za najem Dimičeve niti jaz niti kdo drug od zaposlenih na ministrstvu ni zahteval ali sprejel zase kakšne koristi, niti jim takšne koristi ni ponujal najemodajalec ali kdo tretji. Komisija meni, da bi se morala izločiti iz vseh postopkov, ker sem bila z najemodajalcem v preteklosti nekajkrat v zasebnem stiku, čeprav sama postopkov nisem vodila.

Ravno tako je stališče komisije, da bi se nepremičnina morala kupiti namesto najeti, čeprav ministrstvo za finance lizinga ni dovolilo.Komisija tudi trdi, da bi morala biti pisarniška oprema kupljena posebej, čeprav nam je bil ponujen opremljen objekt.

Kljub temu, da se z mnenjem komisije osebno ne strinjam, pa kot zaprisežena zagovornica spoštovanja avtoritete inštitucij pravne države, mnenje komisije spoštujem. Še enkrat bi rada poudarila, da menim, da so bili vsi postopki izpeljani zakonito in v dobri veri in da je za njimi stala celotna tedanja ekipa ministrstva.

Kot ministrica za notranje zadeve sem se že na začetku mandata odločila, da boj proti korupciji in gospodarskemu kriminalu postavim kot absolutno prioriteto policije. Vse moje delo je šlo v smeri, da bi slovenska policija postala vrhunska institucija na tem področju, aktivnosti policije pa to potrjujejo. Ravno zato smo tudi ustanovili Nacionalni preiskovalni urad.

Zato sem se v trenutku, ko je bil s strani komisije izražen dvom v moj delo in delo moje ekipe, odločila da z današnjim dnem nepreklicno odstopim z mesta ministrice za notranje zadeve. Kot predsednica stranke Liberalne demokracije Slovenije pa bom šla na Svet stranke po zaupnico.

Ob tem bi se tudi rada zahvalila vsem sodelavkam in sodelavcem na ministrstvu, policiji in inšpektoratu za tri zelo uspešna in čudovita leta in jim želim, da bi še naprej uspešno delali.