03.03.2012 Avtor: Katarina Kresal, foto: Jože Suhadolnik/Delo

Bil je pravi vihar

Pet let bo minilo od takrat, ko sem prišla med vas in ko smo si za slogan kongresa v Žalcu izbrali Vetrovno bo. Danes lahko rečem, da ni bilo samo vetrovno, da je bil pravi vihar. Povzročala so ga tako naša dejanja, kot razcvet gospodarske krize.

Spoštovane liberalke, spoštovani liberalci,

pet let bo minilo od takrat, ko sem prišla med vas in ko smo si za slogan kongresa v Žalcu izbrali Vetrovno bo. Danes lahko rečem, da ni bilo samo vetrovno, da je bil pravi vihar. Povzročala so ga tako naša dejanja, kot razcvet gospodarske krize. Skupaj z vami smo izbrali vrednote, ki sem jim bila zvesta vsa ta leta: odprtost, načelnost, doslednost, spoštovanje človekovih pravic in pravne države.

Svoje delo kot predsednica LDS, pa tudi kot ministrica za notranje zadeve sem posvetila uresničevanju teh vrednot. Vrednot, za katere v tej družbi vse prevečkrat zmanjka zagovornikov in ki imajo večinoma domicil v civilni družbi.

Z gospodarsko krizo je prišla tudi kriza vrednot in izgubljanje zaupanje ljudi v politiko, v njene sposobnosti peljati družbeni razvoj v smer pravne, socialne in pravične družbe. Vsebinski razmislek se je zožil na razprave o gospodarski krizi, za temeljna vprašanja o prihodnosti naše družbe pa zmanjkuje časa. V politiko so vstopili enostavni in kratki odgovori, odgovori, ki se posplošeno odzivajo na razmere, ki vselej znajo izpostaviti krivce za obstoječe stanje, odgovori, ki ne prenesejo poglobljenih razprav.

Ne glede na vse, kar se nam je zgodilo, še vedno menim, da mora biti sodobni liberalizem tisti, ki odpira ta vprašanja, ki opozarja na ranljivost demokracije in na pomembnost institutov pravne države. Zato moramo biti liberalci tudi vnaprej tisti, ki v ospredje svoje angažiranosti postavljamo svobodo posameznika. Mogoče se zdi ta vrednota samoumevna, pa vendar ni, če pogledamo,kako se kršijo pravice našim in tujim delavcem, homoseksualcem, ženskam, izbrisanim….

Sama sem svojo načelnost in doslednost pri svojem delu v politiki dokazovala vsak dan in na mnogih področjih. Tako z reševanjem izbrisanim kot s sprejemanjem ukrepov zoper nasilje nad ženskami, otroki in šibkejšimi ali zavzemanjem za pravice istospolno usmerjenih.…O vsem tem je potrebno govoriti, ker se z anomalijami na teh področjih še vedno srečujemo tukaj in zdaj; ne nazadnje na del teh anomalij na trenutke kaže tudi razprava ob sprejemanju Družinskega zakonika.

V teh skorja petih letih, ko sem vodila stranko, smo imeli kar pet volitev, dvoje državne in po ene lokalne, predsedniške in evropske, da o referendumih sploh ne govorim. Ko sem prevzela vodenje stranke je ta imela kar 861.646 evrov dolga, kar je bilo že samo po sebi veliko breme, v luči vseh prihajajočih volitev, ki so nas čakale pa še toliko hujše. Finančna konsolidacija in krčenje izdatkov so bili zato naša stalnica pa tudi nenehen vir nezadovoljstva, predvsem na terenu, ki je še živel v spominih na pretekle čase.

Vseh pet kampanj nas je stalo 2.064.681 evrov, v tem obdobju pa smo v vodstvu za stranko pridobili kar 2.080.348,26 evrov donacij. Zaradi tako uspešnega zbiranja sredstev smo lahko tudi več ali manj poplačali vse volilne aktivnosti in zaprli volilne račune. V začetku mojega mandata je bilo za poplačilo vseh odprtih računov vzetih 999.800 evrov kreditov, tudi teh smo do danes poplačali že skoraj polovico in sicer v znesku 415.000 evrov.

Sama veliko dam na osebno komunikacijo, zato sem v svojem mandatu tudi spremenila način dela in komunikacije s terenom. Ni mi bilo težko prekrižariti Slovenije po dolgem in počez…večkrat! Samo v zadnjih dveh letih sem tako opravila 178 obiskov na terenu, zunaj Ljubljane.

Z volilnim rezultatom, ki je na predčasnih volitvah LDS pustil pred vrati parlamenta, seveda ne moremo biti zadovoljni. Razlogov za tak rezultat je več, specifična volilna situacija, v kateri smo se znašli letos, z iskanjem novega rešitelja levice, pa nam je zagotovo zadala usodni udarec.

Najtežje pri tej celotni situaciji pa je vsaj meni, da je bil ta visoki davek, ki smo ga plačali za zmago levosredinske opcije plačan zaman. Žal se je uresničila naša napoved iz volilne kampanje, da brez LDS v parlamentu ne bo levosredinske koalicije.

Liberalni duh ne pozna in ne pristaja na bivanje v majhnih sobah brez razgleda, saj je navajen prostranih soban z velikimi okni, ki omogočajo pogledu, da vidi dlje. S temi besedami sem pred leti nagovorila hrvaške kolege. Danes se mi zdijo te besede še posebej aktualne…

Spoštovani liberalci, drage liberalke, želim nam, da bi uspešno izvolili novega predsednika in da mu vsi skupaj damo možnost, da na drugačen način, pa vendarle zvest naši svobodomiselni tradiciji, pelje našo stranko naprej. Sama z dušo in srcem ostajam še naprej liberalka, liberalne vrednote pa bom od danes naprej branila na pravnem in ne več na političnem parketu.

 

Govor na 13. kongresu LDS v Trbovljah